Obama najavljuje
0

Nova 'era transparentnosti' u radu vlade

FENA
Foto: AFP/White House
Foto: AFP/White House
Prvog dana po stupanju na dužnost, u srijedu, novi američki predsjednik Barack Obama je izdao izvršni nalog koji će, kako je rekao, označiti početak nove ere otvorenosti i transparentnosti u vladi.

Prvog dana poslije inauguracije, predsjednik Obama je održao i sastanke sa svojim ekonomskim i vojnim savjetnicima, a suspendirao je i sva suđenja u zatvoru u bazi Guantanamo na Kubi.

Nagoviješteno je da će u četvrtak objaviti i rok od godinu dana za zatvaranje tog kontroverznog zatvora, osnovanog poslije vojne intervencije SAD-a u Afganistanu 2001. Predsjednik Obama je u srijedu po drugi put položio zakletvu zato što je jedna riječ bila izostavljena iz tradicionalnog teksta zakletve tokom svečane inauguracije u utorak. Prvi savjetnici Bijele kuće kažu da je zakletva ponovljena zbog, kako je saopćeno, 'pretjerane opreznosti'.

Reagirajući na predsjednikov zahtjev da se obustave sva tekuća saslušanja na četiri mjeseca, suci u zatvorskoj jedinici u bazi Guantanamo su prekinuli dva suđenja. Pentagon kaže da mu je potrebno više vremena da izvrši potpunu reviziju svoje politike i propisa u centru u Guantanamu, u kojem američka vojska još drži lišene slobode oko dvjesta pedeset zatvorenika.

Barack Obama je najavio da će u četvrtak izdati naređenja u vezi sa budućnošću zatvorenika u Guantanamu koji su osumnjičeni za teroristička djela - i zatvaranjem zatvora u toj američkoj vojnoj bazi u roku od godinu dana.

U saopćenju jednog službenika Kongresa objavljenom u srijedu se kaže da će se nove predsjednikove naredbe odnositi i na američku politiku držanja i ispitivanja zatvorenika.

Visoko na dnevnom redu razgovora su bili njegov plan za oporavak američke privrede, vrijedan 825 milijardi dolara, i pitanja u vezi s vojnim angažiranjem Amerike u svijetu.

Predsjednik Obama je obećao da će odmah po preuzimanju dužnosti dati američkoj vojsci nove rokove i program za okončanje rata u Iraku i postepeno povlačenje američkih vojnika iz te zemlje.

U nastojanju da preinači neke od odluka prethodne administracije, tim Baracka Obame je već odlučio da se suspendira sve uredbe koje je George Bush donio u posljednjem trenutku.

Slavlje i ceremonije su okončani, počinje ozbiljan rad, tako bi mogla glasiti najava prvog radnog dana američkog predsjednika Baracka Obame, koji je svečanosti povodom inauguracije u utorak okončao prisustvom nizu inauguracijskih balova u Washingotnu, uključujući i tradicionalni "Bal vrhovnog komandanta".

Kada su muzika i slavlje utihnuli, gosti se razišli, a Amerika i svijet počeli da se navikavaju na činjenicu da se stanovnik Bijele kuće više ne zove George Bush, predsjednik Barack Obama je u utorak uvečer povukao prvi ozbiljan potez u svojstvu lidera najmoćnije zemlje na planeti.

Naime, kao što je i obećao u predizbornoj kampanji, Obama je naredio suspenziju procesa pred vojnim tribunalima koji se u bazi Guantanamo na Kubi vode protiv osoba optuženih za bavljenje terorizmom.

Šef Bijele kuće je usmenim nalogom od glavnog tužioca vojnih tribunala zatražio obustavu procesa u trajanju od 120 dana.

Naredba je izdana svega nekoliko sati prije nego što je pred vojnim tribunalom trebalo da se pojavi pet osoba optuženih da su učestvovale u kovanju planova za izvršenje napada od 11. septembra.

Obama je, po svemu sudeći, u prvoj odluci koju je donio po stupanju na položaj jasno stavio do znanja da želi da okonča kontroverzni rad vojnih tribunala u bazi Guantanamo. Tužilaštvu angažiranom u američkim vojnim suđenjima je, na zahtjev šefa države, dostavljen zahtjev da na sto dvadeset dana suspendira sve sudske procese.

U nalogu stoji da je ministar odbrane, na osnovu naređenja predsjednika, naložio glavnom tužiocu da zatraži obustavu rada na svim slučajevima koji su predati u nadležnost vojnih tribunala.

Svrha ovakvog naređenja je da Obaminoj administraciji da dovoljno vremena da razmotri slučajeve pritvorenika kojima se sudi u Guantanamu.

Sudac koji u logoru vodi proces protiv petorice optuženih za organiziranje napada na Ameriku 11. septembra povinovao se zahtjevu novog američkog predsjednika da se suđenja suspendiraju.

Pukovnik Steven Heanly odluku je donio posle kratkog pretresa u američkoj bazi na Kubi.

Specijalni izvjestilac UN za mučenje Manfred Novak potez Washingtona je opisao kao "vrlo pozitivan".

Ovime se novoj administraciji SAD-a istovremeno pruža prilika da preispita spornu zakonsku proceduru koja se, zbog činjenice da je po njoj američka vojska "i tamničar i sudac i porota", našla na meti brojnih i oštrih kritika.

Organizacije za zaštitu građanskih sloboda, koje prate tok suđenja u bazi Guantanamo, pozdravile su brzu intervenciju Obamine administracije, iako su se nadale da će optužbe protiv petorice optuženih za napade od 11. septembra, kojima je trebalo da se sudi u srijedu, biti povučene, javio je BBC.

Očekuje se da će Barack Obama uskoro donijeti odluku koja će se daleko šire ticati budućnosti zatvora u bazi Guanatanamo.

On je, naime, prije inauguracije, izjavljivao kako želi da zatvori logor za pritvor u američkoj vojnoj bazi na Kubi.