Nordijske zemlje u vrhu
0

Norveška vodeća u svijetu po ravnopravnosti spolova

FENA
Norveška je na vrhu liste zemalja koje su zatvorile spolni jaz, dok za njom slijede još tri nordijske zemlje, saopćio je Svjetski ekonomski forum.

Napredak na političkom, obrazovnom i ekonomskom polju ostvaren je na globalnom nivou, ali se jaz u zdravstvu proširio.

Velika Britanija je pala na rang-listi, dok je Francuska napredovala zahvaljujući većoj ulozi žena u francuskoj politici, javio je BBC.

Forum je saopćio da je sve više žena na čelu finansijskih institucija i vlada i da je od "vitalnog značaja" da one pronađu rješenje za ekonomske probleme.

"Veća zastupljenost žena na visokim liderskim položajima u vladama i finansijskim institucijama ne samo da će dovesti do rješenja trenutne ekonomske krize nego će i eliminirati takve krize u budućnosti", izjavio je Klaus Schwab, osnivač i izvršni direktor foruma.

Norveška je skočila s trećeg mjesta sa zastupljenošću žena od 82,45 posto na listi od 130 zemalja, zatvarajući procentualni jaz između muškaraca i žena.

Finska, Švedska i Island našle su se na drugom, trećem i četvrtom mjestu.

Prošle je godine Švedska bila na vrhu liste.

Velika Britanija pala je s 11. na 13. mjesto od prošle godine, dok je Francuska među onim zemljama čiji je ranking naglo porastao, s 51. na 15. mjesto zahvaljujući pomacima u učešću žena u ekonomskom i političkom životu.

Sirija, Etiopija i Saudijska Arabija pale su u rankingu i zabilježile su pad u ukupnom skoru.

Napredak u zatvaranju jaza ne samo da je moguć nego je i ostvariv u relativno kratkom vremenskom periodu, saopćio je forum.

Indeks ravnopravnosti uključuje učešće u ekonomskom životu, obrazovanju, politici, te u zdravstvu.

Izvještaj pruža neke dokaze o vezi između spolne ravnopravnosti i ekonomske snage zemalja.

"Naš rad pokazuje snažnu korelaciju između konkurentnosti i spolne ravnopravnosti", izjavio je Schwab.

"Iako to ne implicira posljedice u praksi, moguće teoretske premise su očigledne: zemlje koje u potpunosti ne koriste polovinu svojih ljudskih resursa riskiraju slabljenje svojih konkurentskih potencijala", kazao je.

Istraživanje je rezultat saradnje pojedinaca s Harvard univerziteta, Univerziteta Kalifornije i Svjetskog ekonomskog foruma.