Pokrenuta i klizišta
67

Norveška počela sa evakuacijom iz najpogođenijih područja: Najrazornije poplave u posljednjih 50 godina

S. Š.
Foto: EPA-EFE
(Foto: EPA-EFE)
Norveška je danas počela sa evakuacijom hiljade ljudi iz područja koja su poplavljena izlivanjem rijeka iz njenih korita, što je najteža prirodna katastrofa u posljednjih 50 godina. Zbog velike količine padavina, pokrenuta su i mnoga klizišta.
Glavni putevi su zatvoreni, a željeznički saobraćaj je obustavljen u dijelovima južne Norveške jer su se rijeke izlile iz svojih korita, a vlasti su upozorile na nove poplave koje će uslijediti u narednim danima kako se voda kreće prema nižim obalnim regijama.

U okrugu Innlandet, jednom od najteže pogođenih područja u Norveškoj, stanovništvo je odsječeno od svijeta i gradonačelnik tog okruga kaže da bi pomoć države prvo trebala biti poslata tom okrugu.

"Mi smo u vanrednoj situaciji nacionalnih dimenzija", rekao je gradonačelnik Inlandeta Aud Hove u saopćenju za javnost.

Vlada je u srijedu odlučila mobilizirati više helikoptera za učešće u evakuaciji, reklo je za TV2 ministarstvo pravde i javne sigurnosti što prenosi Reuters.

Za sada nije zabilježen nijedan smrtni slučaj u ovoj katastrofi, saopćile su norveške vlasti.

Snažni vjetrovi, intenzivna kiša i klizišta pogodili su proteklih dana različite dijelove nordijskog regiona, pokvarili dalekovode u Finskoj, poplavili sela u Norveškoj i Švedskoj i zaustavili javni prijevoz u teško pogođenim područjima.

Švedski voz je u ponedjeljak iskočio iz šina kada su poplave odnijele željeznički nasip, pri čemu su tri osobe povrijeđene.