Svijet
93

Norveška ministrica skočila u more kako bi "razumjela izbjeglice"

Klix.ba
Norveška ministrica Sylvi Listhaug izazvala je buru kritika nakon što je odlučila iz čamca za spašavanje skočiti u Egejsko more.

Ovim potezom je željela "bolje sagledati situaciju iz perspektive humanitaraca i izbjeglica", ali je naišla na negodovanje javnosti. Mnogi korisnici društvenih mreža ismijali su njen skok rekavši da je to samo loš marketinški trik.

Ministrica je posjetila grčki otok Lesbos, obukla odijelo za plutanje na vodi, skočila i nekoliko minuta provela plutajući.

Istovremeno, policija na Lesbosu čamcima vraća izbjeglice u Tursku, a više od 760 njih se utopilo u pokušajima da se domognu Grčke i Italije.

"Bilo je zaista posebno, iako je naravno sasvim drugačije iskustvo kada nosite opremu za spasavanje", kazala je ministrica za norveški list Dagbladet urgirajući da se nastavi spašavanje izbjeglica i u Egejskom i Sredozemnom moru.

"Sramota me što sam Norvežanin", bila je jedna od reakcija na društvenim mrežama nakon ovog poteza. Ismijavanje je nastavljeno komentarom: "Noćas ću spavati sa otvorenim prozorom da osjetim kako je biti beskućnik" i "Vjerovatno sve izbjeglice imaju ovakva odijela".