Operacija Bodyguard
36

Normandija kao Harkov: Saveznička operacija koja je inspirisala Ukrajince

B.H.
Dok se ovih dana privodi kraju ofanziva ukrajinskih snaga prema ruskim položajima na sjeveroistoku zemlje, uočava se sličnost ove operacije sa sa onom iskrcavanja saveznika u Normandiji u Drugom svjetskom ratu.
Najveća sličnost između ove dvije operacije ogleda se u zavaravanju neprijatelja. I dok su Rusi očekivali žestok udar na Herson, ukrajinske snage su iznenadile napadom na sjeveru u regiji Harkova.

Slične stvari su se dešavala u ljeto 1944. godine. Saveznici su se spremali za odlučujuči udar na nacističku Njemačku, a za konačnu lokaciju iskrcavanja odabrana je Normandija. Sve to se držalo u strogoj tajnosti kako informacije ne bi došle do neprijatelja.

Nijemci su bili svjesni da se sprema udar saveznika, no nisu sa sigurnošću mogli utvrditi gdje će se to desiti. Iz njemačkog vojnog vrha procijenjeno je da bi se iskrcavanje moglo desiti u Calaisu, gradu gdje je engleski kanal najuži.

Saveznici su nakon saznanja da Nijemci očekuju napad na tom području odlučili da sve učine kako bi neprijatelja i dalje držali u zabludi. U operaciji kodnog naziva "Bodyguard" veliku ulogu odigrale su tajne službe kao i mnogi dvostruki agenti. Koliko je operacija zavaravanja bila ozbiljna potvrđuje činjenica da američka vojska "izmislila" jednu cijelu armijsku grupu kojoj je na čelu bio čuveni general George S. Patton.

Konstruisan je veliki broj lažnih tenkova, kamiona kao i čamaca, sve u cilju što uvjerljivijeg zavaravanja neprijatelja. Redovno su izvođene smotre vojnika u dugim kolonama kako bi Nijemci vjerovali da se radi o veoma brojnim snagama. Vrhunac vojne domišljatosti je bilo ispuštanje velikih količina metalne folije u more, koja je na njemačkim radarima izgledala kao invazija britanskih plovila.

I kada je konačno počela saveznička invazija na Normandiju 6. juna 1944. glavnina njemačkih snaga je i dalje bila stacionirana oko grada Calaisa što je unatoč velikim gubicima saveznicima omogućilo prodiranje ka unutrašnjosti Francuske, a kasnije i Njemačke.

Nema sumnje da je upravo operacija "Bodyguard" odigrala ključnu ulogu u konačnom porazu Nijemaca te do kraha nacističke vladavine u Evropi.