Strahuje za sigurnost
24

Nobelovka Svetlana Aleksijevič morala pobjeći iz Bjelorusije zbog savezništva s opozicijom

N. V.
Svetlana Alexievich / Twitter
Svetlana Alexievich / Twitter
Književnica i dobitnica Nobelove nagrade Svetlana Aleksijevič pobjegla je iz Bjelorusije iz straha za sopstvenu sigurnost. Ona je bila posljednja članica opozicionog pokreta koja je ipak ostala u državi.

Sedamdesetdvogodišnja književnica i novinarka državu je navodno napustila avionom kompanije Belavia, a dpa piše da je otišla u Njemačku.

Ranije ovog mjeseca javnosti je otkrila da je jedina članica opozicionog koordinacionog vijeća koja još uvijek nije bila u zatvoru ili prisiljena da emigrira u inostranstvo.

"U Vijeću za koordinaciju više nema nijednog mog prijatelja istomišljenika. Svi su u zatvoru ili su protjerani u inostranstvo", rekla je tada Aleksijevič.

Početkom septembra naoružani i maskirani muškarci su pokušali provaliti u njenu kuću, a dobijala je i telefonske pozive sa nepoznatih brojeva, tada je zatražila podršku koju je i dobila od evropskih diplomata.

Ova književnica je bliska saveznica opozicione liderke Svetlane Tihanovskaje, koja je prema službenim rezultatima, bila druga na predsjedničkim izborima održanim prošlog mjeseca. Opozicija to negira i smatra da je ona prava predsjednica, a stanovništvo već više od mjesec dana protestuje na ulicama, posebno u glavnom gradu. Tihanovskaja je nekoliko dana nakon izbora pobjegla u Litvaniju u vrijeme nasilnog gušenja protesta protiv rezultata izbora.