Hirošima
0

Nobelovci pozvali na zabranu nuklearnog naoružanja

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Dobitnici Nobelove nagrade za mir pozvali su danas na zabranu nuklearnog oružja na ceremoniji u japanskom gradu Hirošimi, prvom naseljenom mjestu na koje je augusta 1945. američka avijacija bacila prvu nuklearnu bombu u historiji čovječanstva.

"Prošlost je prošlost, sada moramo gledati naprijed", rekao je tibetanski duhovni vođa Dalaj Lama, koji je trodnevnom skupu prisustvao kao Nobelov laureat iz 1989. godine.

Nobelovci su izrazili negodovanje zbog toga što se ovogodišnji dobitnik, Liu Sjaobo, nalazi i dalje u zatvoru u Narodnoj Republici Kini.

Laureati su, međutim, sa oduševljenjem primili vijest o jučerašnjem oslobađanju prodemokratske liderke Mjanmara, Ang San Su Ći, koja je Nobela za mir dobila 1991, javila je američka novinska agencija AP.

Dobitnici Nobelove nagrade za mir tradicionalno se okupljaju svake godine na Svjetskom samitu da bi skrenuli pažnju na svoja dostignuća i prenijeli svijetu poruku o njenom značaju u zaštiti ljudskih prava i borbe protiv nasilja.

Predsjednik Sjedinjenih Država Barak Obama, prošlogodišnji laureat, nije prisustvovao ovogodišnjem sastanku, iako se trenutno nalazi u Japanu, na ekonomskom samitu.

"Obama je ražočarao mnoge od nas. Nije nam pružio liderstvo koje svijet želi", rekla je Majred Korigan Maguire, dobitnica nagrade iz 1976. , za doprinos okončanju sektaških sukoba u Sjevernoj Irskoj.

Nijedan američki predsednik nije tokom svog mandata posjetio Hirošimu, grad koji je poslije pada atomske bombe sravnjen sa zemljom, pri čemu je ubijeno 140.000 ljudi. Tri dana kasnije, 9. augusta, uništen je i drugi japanski grad Nagasaki, gdje je stradalo 80.000 ljudi.

Pozivu da prisustvuju skupu nisu se odazvali ni bivši sovjetski predsjednik Mihail Gorbačov i nekadašnji poljski lider Leh Valensa.

Skupu, koji je počeo u petak i danas je završen, prisustvovalo je šest laureata - Dalaj Lama, De Klerk, Maguire, zatim Džodi Vilijams, dobitnica nagrade 1997. za rad na zabrani upotrebe nagaznih mina, bivši direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju Egipćanin Mohamed el Baradej, laureat iz 2005. i iranski advokat Širin Ebadi, dobitnica Nobela za mir za 2003.