Svijet
0

Nobelova nagrada za rad na kvantnoj optici Harocheu i Winelandu

SRNA
Serge Haroche
Serge Haroche
Nobelova nagrada za fiziku ove godine je dodijeljena Sergeu Harocheu iz Francuske i Amerikancu Davidu Winelandu za njihov eksperimentalni rad u oblasti kvantne optike, saopštila je Švedska kraljevska akademija.

Ovaj rad može da ima primjenu u mnogim oblastima, uključujući pravljenje superbrzih kvantnih kompjutera, navodi se u saopštenju.

Haroche i Wineland su ove godine, kao pioniri istraživanja o preciznoj kontroli fotona bez njihovog uništavanja, bili veliki favoriti za dobijanje Nobelove nagrade.

"Možda će kvantni kompjuter promijeniti svakodnevni život u ovom vijeku na isti radikalan način na koji je to klasičan kompjuter učinio u prošlom vijeku", navela je Švedska kraljevska akademija.

Njih dvojica će podijeliti novčani dio nagrade u iznosu od 1,2 miliona dolara.

Nobelova nagrada dodjeljuje se svake godine od 1901. godine u oblastima medicine, fizike, hemije, književnosti, mira i ekonomije. Prvi dobitnik ovog priznanja bio je Nijemac Wilhelm Röntgen za otkriće x-zraka, a ove godine će ukupan broj dobitnika dostići 194.

Ime dobitnika nagrade iz oblasti hemije biće objavljeno sutra, a laureati Nobelovih nagrada za književnost i mir biće proglašeni kasnije ove sedmice.