Liu Xiaobo
0

"Nobel pripada kineskim 'izgubljenim dušama'"

FENA
Foto: AP
Foto: AP
The Independent izvještava u utorak da je supruga kineskog disidenta Liu Xiaoboa stavljena u kućni pritvor nakon što ga je posjetila u zatvoru kako bi ga obavjestila da je dobio Nobelovu nagradu za mir.

Tokom kratkog i emocijama ispunjenog susreta u zatvoru u kojem izdržava jedanaestogodišnju kaznu zbog subverzije, Liu Xiaobo je suprugi rekao da dobijeno priznanje posvećuje svim "izgubljenim dušama" u krvavom gušenju prodemokratskih demonstracija u Kini u junu 1989. godine.

"Nagradu sam dobio zbog nenasilnog duha demonstranata koji su dali svoje živote za mir, slobodu i demokratiju", izjavio je Liu Xiaobo, briznuvši u plač nakon ove poruke, ispričala je njegova supruga Liu Sia jednoj organizaciji za zaštitu ljudskih prava.

Neposredno nakon posjete zatvoru, onemogućeno joj je da vodi telefonske razgovore i rečeno joj je da kuću može da napušta samo u pratnji policije.

Independent podsjeća da su brojni svjetski lideri, uključujući prošlogodišnjeg dobitnika Nobelove nagrade za mir Baracka Obamu, pozvali kineske vlasti da oslobode Liu Xiaoboa, ali da su one trenutno izgleda više zauzete nastojanjima da u zemlji spriječe širenje vijesti o odluci Nobelovog komiteta - koja je ocjenjena kao arogantna i puna predrasuda prema Kini - i onemoguće rasprave o tome na internetu blokiranjem informacija na pretraživačima.