Svijet
0

Njujorški guverner podnio ostavku

FENA
Demokratski guverner New Yorka Eliot Spitzer objavio je u srijedu svoju ostavku, dva dana nakon izbijanja afere o njegovoj umiješanosti u prostituciju. Njegov nasljednik od sljedećeg ponedjeljka bit će njegov aktuelni zamjenik David Paterson (53). Paterson će biti prvi crni guverner New Yorka i prvi slijepi guverner u SAD-u, javio je AFP.

Eliot Spitzer, pod prijetnjom da će biti smijenjen u državi New York, bio je primoran da u roku od 48 sati podnese ostavku.

Cijela hajka poziva na ostavku koja se digla u utorak dolazila je od poslanika New Yorka, Wall Streeta, medija, javnog mnijenja a zbog eventualne odlučnosti Spitzera da ostane na svojoj dužnosti.

Prema jednom sudskom zvaničniku, koga navodi New York Times kao anonimni izvor, Spitzer bi mogao biti kažnjen zbog načina na koji je plaćao prostitutke. Prema New York Timesu, postoji čitav sistem virmana o računima fantomskih firmi koje već godinama postoje.

Ovaj dnevni list navodi brojku od 80.000 dolara koje su potrošene s prostitutkama.

U slučaju pokušaja skrivanja originala i porijekla virmana, radilo bi se o prevari i on bi mogao biti optužen na pet godina zatvora.

The New York Times je, naime, prvi na svojoj web stranici objavio da je Spitzer u ponedjeljak ujutro sazvao najbliže suradnike i obavijestio ih da će objaviti svoju povezanost s krugom prostitucije. Na konferenciji za novinare, Spitzer je priznao da je prekršio obaveze prema obitelji i ispričao se, ali nije objavio ostavku, kako se najavljivalo.

'Postupao sam na način koji krši moje obaveze prema obitelji. Razočarao sam, nisam uspio živjeti po mjerilima koje sam očekivao od sebe. Sada moram posvetiti neko vrijeme vraćanju povjerenja moje obitelji', rekao je Spitzer, uz kojeg je za govornicom stajala vidno rezignirana supruga. Spitzer (48), političar koji je karijeru izgradio na kampanji protiv korupcije i organiziranog kriminala koju je počeo kao državni tužitelj na Manhattanu tokom osam godina mandata, iza sebe ima nešto više od godinu dana guvernerskog staža. SEdmičnik Time zbog te ga je kampanje proglasio 'Križarom godine' dok je bio tužitelj, a tabloidi su ga zvali 'Eliot Ness'. Spitzerova povezanost s prostitucijom otkrivena je tokom FBI-jeva prisluškivanja u istrazi kluba pod nazivom 'Emperors Club VIP', koji je ugovarao susrete bogatih muškaraca s više od 50 prostitutki u New Yorku, Washingtonu, Los Angelesu, Miamiju, Londonu i Parizu. Četiri osobe povezana s tim krugom visoke prostitucije navodno su uhapšene prošle sedmice, navodi agencija AP. Istražitelji su kazali da su prostitutke 'Emperorsa' koštale od 2.500 dolara na sat pa naviše, navode američki mediji. Cijene usluga najbolje rangiranih prostitutki bile su i do 5.500 dolara na sat. Spitzera, koji je kao tužitelj stekao puno neprijatelja boreći se s korupcijom u korporacijskoj Americi i na Wall Streetu, na ostavku su pozvali republikanski suparnici iz skupštine New Yorka, ali i dužnosnici njegove, Demokratske stranke. Politički analitičari američkih TV mreža ocijenili su da Spitzer ne može politički preživjeti tu aferu.