Iz nove knjige "Tajne FBI-a"
2

Njujorška policija bespotrebno špijunirala muslimane

Klix.ba
Pripadnici NYPD-a na ulici (Foto: AFP)
Pripadnici NYPD-a na ulici (Foto: AFP)
Svojevremeno su najviši dužnosnici njujorške policije podržali program nadzora nad muslimanima, pa čak i u tajnim misijama u inozemstvu. Međutim, FBI je ustanovio da to nije dalo ama baš nikakvog rezultata.

Otkrio je to u svojoj novoj knjizi "Tajne FBI-ja" novinar Ronald Kessler. Ranije ove godine je otkriveno da NYPD provodi tajni nadzor nad muslimanima i prikupljanje obavještajnih podataka u New Yorku, ali i u gradovima u inozemstvu.

Kessler, između ostalog, u svojoj knjizi piše da djelovanjem bivšeg FBI-evog direktora J Edgara Hoovera "ne samo da su gažena prava Amerikanaca, već često nije bilo učinkovitog rada u vezi sa stvarnim prijetnjama poput špijuna i terorista". Dodaje kako se u desetljećima nakon Hooverove smrti puno bolje radilo na suzbijanju ovih opasnosti, ali opet bez FBI-a. Tako je NYPD, iako to vjerovatno nije bio dio njihovog posla, donijela kontroverzne tehnike i pravila koje autor uspoređuje s Hooverovom praksom.

"Michael B. Ward, specijalni agent zadužen za FBI-ev ured u Newarku, javno je rekao da nadzor nad muslimanima, koji je provodila NYPD, ne samo da nije bio učinkovit, već je štetio borbi protiv terorizma, potičući nepovjerenje među muslimanima", piše Kessler u svojoj knjizi koja bi se u prodaji trebala naći 8. augusta, prenosi Russia Today.

Kessler također navodi kako su službenici FBI-a izbjegavali NYPD, bijesni zbog toga što zalaze u područje njihovih nadležnosti. Slučaj je dospio i do Ministarstva pravosuđa, koje ga ipak nije u potpunosti riješilo.

"Istaknuto je da će Ministarstvo razmotriti to pitanje, ali u javnost nikad nije procurila informacija da FBI smatra kako je NYPD svojim programom nakon terorističkog napada 11. septembra 2001. samo bespotrebno rasipao novac, ali i kršio prava Amerikanaca", piše on u knjizi, dodajući kako je NYPD išla i mimo onoga što je FBI činio.

"NYPD je slala tajne operativce na političke skupove, a to su stvari koje čak ni FBI ne bi smio raditi, jer bi se to protumačilo kao nadzor vlasti“, naveo je jedan izvor, a ovih dana su u javnost procurile i informacije o tome kako je NYPD provodila takvu vrstu nadzora na širem području.