Devet godina zatvora
28

Njemica osuđena zbog pripadnosti ISIL-u, djevojku držala kao robinju

D. B.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Državljanka Njemačke koja se pridružila terorističkoj grupi ISIL osuđena je na devet godina zbog počinjenih zločina među kojim je i to što je pripadnicu naroda Jezida držala kao robinju.

Sud u Koblenzu je utvrdio da je 37-godišnja žena zlostavljala djevojku u periodu od tri godine dok su živjele u Siriji i Iraku. Također, ona je dopuštala svom mužu da siluje i tuče mladu ženu.

"Sve ovo je služilo cilju ISIL-a, a to je istrebljenje naroda Jezida", rekli su tužitelji na suđenju koje je počelo u januaru.

Teroristička grupa je ušla u područje sjevernog Iraka gdje žive Jezidi 2014. godine, mnogi su ubijeni, a oko 7.000 žena i djevojčica su postali roblje. Također, neki su uspjeli pobjeći u planinu Sinjar.

Upravo je mlada žena postala robinja osuđenice Nadine K. i njenog supruga 2016. godine kada su se preselili u Mosul u Iraku. Putovali su u Siriju da se pridruže ISIL-u ranije, a nešto kasnije su se vratili sa pomenutom mladom ženom koja je imala nešto više od 20 godina.

Nadine i njenu porodicu su u martu zarobile kurdske snage i Siriji, a prošle godine je uhapšena nakon što je vraćena u Njemačkoj. Tokom suđenja je negirala optužbe, ali je rekla da je trebala učiniti više za djevojku koja je konačno oslobođena 2019. godine.