Zaraza se širi Evropom
0

Njemci još nisu otkrili izvor pojave opasne bakterije

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Njemačke vlasti istakle su danas da još nisu uspjele pronaći izvor pojave enterohemoragične bakterije E. coli od koje je umrlo najmanje deset osoba, a kojom je zaraženo nekoliko stotina osoba.

"Stručnjaci u Njemačkoj i Španiji pokušavaju identificirati izvor patogena. Dok se to ne desi opće upozorenje i savjeti za održavanje higijene ostaju na snazi", kazala je Ilse Aiger, ministrica poljoprivrede, prehrane i zaštite potrošača Njemačke.

Iz njemačkog nacionalnog zdravstvenog Instituta Robert Koch potvrdili su da su dvije osobe umrle od od hemolitičkog uremijskog sindroma (HUS) kojeg izaziva bakterija poznata kao enterohemoragična E. coli.

Pretpostavlja se da je još osam osoba preminulo od posljedica zaraze ovom bakterijom, a iz Instituta Robert Koch istakli su da je u posljednjih nekoliko sedmica zaraženo 270 osoba.

Epicentar zaraze je u sjevernoj Njemačkoj, gdje je zaraženo nekoliko stotina osoba, ali slučajevi zaraze zabilježeni su i u Francuskoj, Švedskoj, Danskoj, velikoj Britaniji, Švicarskoj, Austriji i Holandiju.

U Bosni i Hercegovini još nije zabilježen niti jedan slučaj zaraze ovom bakterijom.

Pretpostavlja se da su za širenje zaraze odgovorni sirovi krastavci, paradajz i salate, koji se organski uzgajaju u španskim pokrajinama Almeria i Malaga.

Iz Evropske komisije potvrdili su da se vrše analize i krastavaca iz Holandije i Danske, koji se prodaju na tržištu Njemačke.