Pozvao na deeskalaciju
55

Njemački predsjednik poslao poruku Putinu: Skinite omču s vrata Ukrajine

V. K.
Frank-Walter Steinmeier (Foto: EPA-EFE)
Frank-Walter Steinmeier (Foto: EPA-EFE)
Novi-stari predsjednik Njemačke Frank-Walter Steinmeier održao je danas govor nakon što je ponovno izabran za predsjednika ove države te se osvrnuo i na trenutnu situaciju u Ukrajini.
Njemački predsjednik je između ostalog izrazio duboku zabrinutost zbog izvještaja o skorom ruskom napadu na Ukrajinu te je ponovio kako će Njemačka uvijek biti uz ukrajinski narod.

"Mi smo usred vojnog sukoba, rata u istočnoj Evropi. Rusija je odgovorna za to. Ljudi u Ukrajini imaju pravo na život bez straha i prijetnji, kao i na suverenitet. Nijedna zemlja na svijetu nema pravo da je uništi. Odlučno ćemo odgovoriti svakome ko to pokuša", rekao je njemački predsjednik.

Steinmeier je tokom govora poslao poruku i predsjedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu.

"Apelujem na predsjednika Putina. Skinite omču s vrata Ukrajine! Radite s nama na pronalaženju načina za očuvanje mira u Evropu", rekao je Frank-Walter Steinmeier nakon što je ponovno izabran na funkciju predsjednika Njemačke.

Podsjetimo, Frank-Walter Steinmeier je danas ponovo izabran za predsjednika Njemačke, a ovo mu je drugi uzastopni mandat.

Uoči prihvatanja kandidature za još jedan petogodišnji predsjednički mandat, poručio je da će promovisati demokratiju te je upozorio na posljedice ako Rusija izvrši vojnu invaziju na Ukrajinu.

Ovaj 66-godišnjak je kao zvaničnik Socijaldemokratske partije (SPD) dva puta bio ministar vanjskih poslova u vladi bivše kancelarke Angele Merkel (CDU). Prije toga je bio šef ureda kancelara Gerharda Schrodera (SPD).

Posljednje ankete su pokazale da 85 posto Nijemaca smatra da dobro radi te ima podršku vladajućih stranaka (SPD, Zeleni i FDP) i velikih konzervativnih stranaka koje su sada u opoziciji.