Optužen za plagiranje
0

Njemački ministar odbrane se odrekao doktorata

SRNA
Njemački ministar odbrane Karl-Theodor zu Guttenberg zauvijek se odrekao doktorske titule nakon optužbi da je plagirao dijelove svoje disertacije.

Tokom prošle sedmice Guttenberg je najavio da će "privremno prestati da koristi titulu" doktora dok Univerzitet u bavarskom gradu Bayreuthu, gdje je za rad dobio najviše ocjene, ne donese konačnu odluku o njegovom slučaju.

Njemački mediji su javili da je Univerzitet saopštio da je Guttenberg zatražio od njih da povuku njegov doktorat.

Guttenberg je priznao da je u radu načinio "ozbiljne greške".

Na predizbornom mitingu, održanom juče u Frankfurtu, ministar odbrane je rekao da greške nisu bile namjerne, ali je priznao da "ne ispunjavaju etički naučni kod".

Prema njegovim riječima, ta odluka je donesena na težak način, posebno zbog toga što je šest ili sedam godina posvetio doktoratu.

 Njegova teza "Ustav i ustavni sporazum: Ustavni razvoji događaja u SAD i EU" završena je 2006. godine, a objavljena 2009. godine.
Njemački dnevnik "Suddeutsche Zeitung" objavio je ranije da Guttenbergov doktorski rad sadrži dijelove koji su isti sa formulacijama nekih drugih autora, pri čemu se izvori ne navode. Guttenberg je od 2002. godine bio poslanik konzervativnog bloka kancelara Angele Merkel. 

List tvrdi da je Guttenberg kopirao, riječ po riječ, pasus iz novinskog članka i drugog oblika javnog predavanja, a da pri tom nije objavio izvor, dok su ostali tekstovi pripisani pogrešnim autorima. 

Njemački kancelar Angela Merkel juče je izrazila punu podršku ministru odbrane. 

"Ja sam imenovala Guttenberga na mjesto ministra odbrane. To nisam učinila zato što je akademski asistent ili doktor. Ono što je meni važno jeste njegov rad kao ministra i što svoju dužnost obavlja savršeno", rekla je ona.