Svijet
0

Njemačka želi ispitati Snowdena u Moskvi

FENA
Edward Snowden (Foto: AFP)
Edward Snowden (Foto: AFP)
Njemačka vlada želi ispitati odbjeglog američkog "zviždača" Edwarda Snowdena u Rusiji jer želi smanjiti tenzije između Londona i Washingtona zbog optužbi za špijuniranje.

Članovi njemačkog parlamentarnog komiteta koji nadgledaju rad tajnih službi složili su se da pitaju vladu da istraži mogućnost da se Snowden ispita u Moskvi, ali da se ne stvore "poteškoće" za njega tamo.

Bivši saradnik američke Agencije za nacionalnu sigurnost rekao je da je spreman pomoći Njemačkoj nakon što je otkriveno, na osnovu dokumenata do kojih je on došao, da su SAD prisluškivale telefon njemačke kancelarke Angele Merkel.

"Trenutno se ne može raspravljati o njegovom ispitivanju u Njemačkoj", rekao je čelnik komiteta Thomas Oppermann novinarima nakon sastanka, dodavši da se ne može isključiti opcija izručenja Snowdena u SAD-u.

Američki državni sekretar John Kerry upozorio je u intervjuu za njemački magazin Bild protiv davanja azila Snowdenu i pozvao je na njegovo izručenje.

"On bi trebao biti prebačen u SAD gdje će mu naš pravosudni sistem garantovati pravedno suđenje u skladu s američkim zakonima", rekao je Kerry u četvrtak za Bild.

Njemačka je odbila zahtjev za izdavanje azila Snowdenu ranije ove godine jer tražilac azila mora biti u toj zemlji.

Međutim, opozicioni političari i mediji pozvali su da mu se odobri azil.