Odlučna borba
63

Njemačka zabranila djelovanje nacističke organizacije koja "želi ponovno uspostaviti diktaturu"

I. Č.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Njemačka vlada je zabranila djelovanje nacističke organizacije Wolfsbrigade 44 koja "želi ponovno uspostaviti diktaturu".

Nakon što je njemačka vlada zabranila djelovanje nacističke organizacije više od 180 njemačkih policajaca pretreslo je domove njihovih pripadnika i oduzelo propagandne materijale, javlja agencija dpa.

Pretresi su se vršili u saveznim državama Hesse, Mecklenburg-Zapadno Pomorje i Sjeverna Rajna-Vestfalija.

"Ko se bori protiv osnovnih vrijednosti našeg slobodnog društva, osjetit će odlučnu reakciju", rekao je ministar unutrašnjih poslova Horst Seehofer, dodavši da u Njemačkoj nema mjesta za one koji siju mržnju.

Članovi skupine žele ponovno uspostaviti nacističku diktaturu i ukinuti demokraciju, saopćilo je ministarstvo unutrašnjih poslova.

"44" u nazivu organizacije označava četvrto slovo u abecedi, što zapravo predstavlja DD, skraćeno od Division Dirlewanger. Oskar Dirlewanger bio je ratni zločinac i zapovjednik nacističke SS jedinice.

Wolfsbrigade 44 je osnovana 2016. godine i poznata je po antisemitskoj i rasističkoj ideologiji, kao i po nasilnim i agresivnim pojavljivanjima u javnosti i na društvenim mrežama.

U utorak su policajci tokom racija pronašli noževe, mačetu i bajonete. Također su zaplijenili nacističke predmete kao što su svastike i zastave.

Njemačka je vlada je ranije zabranila druge krajnje desničarske skupine, uključujući Combat 18 i Nordadler, izvijestio je dpa.