Svijet
0

Njemačka u šoku nakon pokolja u Winnendenu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Njemačka javnost je sa zaprepaštenjem i ogorčenjem reagirala na pokolj u Winnendenu pored Stuttgarta u kojem je tinejdžer ubio 16 osoba da bi potom i sam bio ubijen u pucnjavi s policijom.

"Ovo je dan žalosti za cijelu Njemačku i mi smo u mislima i molitvama s rodbinom poginulih", rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel tokom izvanredne sjednice za tisak. Ona je izrazila nevjericu ali istodobno i zaprepaštenje današnjim zločinom.

"Upravo je nevjerojatno da u roku od nekoliko sekundi životi učenika i nastavnika nestanu kao posljedica užasnog zločina", rekla je Merkel.

Njemačka kancelarka je premijeru savezne pokrajine Baden-Wuerttemberg, Guentheru Oettingeru ponudila pomoć njemačke vlade u "ovom teškom trenutku".

Prema sadašnjim saznanjima 17-godišnji Tim Kretschmer je oko 9:30 ušao u srednju realnu školu u Winnendenu gdje je hicima iz pištolja marke Beretta ustrijelio desetero učenika i tri učiteljice od kojih je jedna bila pripravnica. Nakon izlaska iz škole Kretschmer je ustrijelio jednog uposlenika obližnje psihijatrije te se zatim u otetom automobilu uputio u 40 km udaljeni Esslingen gdje je u jednom automobilskom salonu ustrijelio dvojicu slučajnih prolaznika. Nakon toga je došlo do pucnjave između počinitelja i policije prilikom koje su dva policajca teže ranjena a na kraju je i sam počinitelj zadobio smrtonosne ozljede, prenijela je Hina.

I njemački predsjednik Horst Koehler je izrazio nevjericu i zaprepaštenje pokoljem u Winnendenu.

"Mi smo u mislima sa žrtvama i njihovom rodbinom i prijateljima", rekao je Koehler u ime svoje obitelji.

Predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso je izrazio sućut obiteljima poginulih te je izrazio šokiranost "besmislenim zločinom".

Ministar kulture savezne pokrajine Baden-Wuerttemberg Helmut Rau izjavio je da Tim Kretschmer dosad "nije upadao u oči" neobičnim ponašanjem. Počinitelj dolazi iz obitelji jednog uspješnog poduzetnika.

Policija pretpostavlja da oružje kojim je počinjen zločin potječe iz bogate kolekcije oružja počiniteljeva oca koji se bavi streljaštvom. Zasada se ispituje da li je oružje bilo osigurano kako to nalažu propisi o posjedovanju vatrenog oružja.

Cijeli Winnenden se u srijedu poslijepodne nalazi pod opsadom mnogobrojnih pripadnika specijalne policije a u školi se još vrši očevid.