Svijet
0

Njemačka traži jaču kontrolu finansijskih tržišta

FENA
Političari i predstavnici nevladinih organizacija zatražili su u utorak jaču kontrolu finansijskih tržišta kako bi se ubuduće spriječile krize poput sadašnje koju su uzrokovala previranja na američkom tržištu nekretnina.

"Očito finansijsko tržište nije u stanju i sposobno samo spriječiti neograničene špekulacije sa samouništavajućim učinkom", rekao je njemački ministar finansija Peer Steinbrueck (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD) reagirajući tako na previranja na svjetskim tržištima dionica nakon propasti američke investicijske banke Lehman Brothers. On je upozorio na to da ovakvi potezi "neodgovornih špekulanata" umanjuju povjerenje građana u finansijske sustave.

"Ono čemu trenutno svjedočimo na svjetskim finansijskim tržištima ostavlja bez daha i izaziva bojazan da kod mnogih građana nestaje povjerenje u stabilnost finansijskog sektora", rekao je Steinbrueck.

On je ukazao na to da njemačka vlada još od samita G8 prošle godine traži uvođenje međunarodnih pravila za jaču kontrolu finansijskog tržišta i ograničavanje prostora za špekulante, prenijela je Hina.

Steinbrueck je istodobno odbacio mogućnost jačeg utjecaja trenutne globalne finansijske krize na razvoj gospodarstva u Njemačkoj.

"Iako ova kriza i za njemačko gospodarstvo predstavlja velik rizik, smatram da se neće znatnije odraziti na razvoj gospodarstva u nas", rekao je njemački ministar finansija.

Njegov demokršćanski kolega Norbert Roettgen zaključio je da rezultat najnovije krize mora biti uvođenje učinkovitog međunarodnog kontrolnog sistema za finansijska tržišta te je zatražio veću ulogu Evrope u nadzoru globalnih finansija.

Predstavnik nevladine organizacije Attac Stephan Schilling također je zatražio jaču kontrolu finansijskog tržišta.

"Mi u Attacu tražimo uvođenje neke vrste tehničkog pregleda za finansijske proizvode koji bi tek nakon stroge kontrole bili pušteni u optjecaj", rekao je Schilling za Deutschlandradio. On se također kritički izrazio o radu tzv. rating agencija koje bi trebale davati objektivnu ocjenu o financijskoj sposobnosti banaka, ali istodobno ih finansiraju te iste banke.