Zaštita okoliša
5

Njemačka savezna pokrajina namjerava snositi dio troškova popravke elektronskih uređaja

B. R.
EU zakonski obavezala na popravku elektronskih uređaja (Foto: EPA-EFE)
EU zakonski obavezala na popravku elektronskih uređaja (Foto: EPA-EFE)
Njemačka savezna pokrajina Tiringija je odlučila da građanima plati pola od ukupnog troška popravke mobitela. To se odnosi na popravke koje koštaju do 100 eura.

Ovaj "bonus za popravku" postojat će i za neke druge uređaje, kao što su laptopi, televizori i mašine za pranje veša. Isti bonus građanima namjeravaju ponuditi nadležni i u ostalim saveznim pokrajinama.

Širom svijeta sve je više onih koji insistiraju na popravci elektronskih uređaja, umjesto da se kupuju oni potpuno novi. Pozivaju da što većem broju ljudi bude omogućena popravka, pa i to da sami mogu popravljati pojedine uređaje. Već postoji 2.200 radionica u kojima volonteri vrše popravke.

Godišnje u cijelom svijetu ima 50 miliona tona elektroničkog otpada. Prema podacima Evropskog parlamenta, količina ove vrste otpada najbrže raste. Globalna stopa njegove reciklaže iznosi 20 posto. To znači da se trajno bacaju vrijedni resursi poput litija i kobalta.

Korištenjem elektronskih uređaja jednu godinu duže, umjesto što bi ih se bacilo, u Evropskoj uniji bi za posljedicu imalo smanjenje emisije emisije ugljendioksida za četiri miliona tona godišnje. Unija je zakonom obavezala na popravku uređaja ako je to moguće umjesto da ih se mijenja za nove, napomenuli su u Svjetskom ekonomskom forumu (WEF).