Svijet
0

Njemačka razmatra zabranu Scijentološke crkve

FENA
Njemački vodeći sigurnosni zvaničnici saopćili su u petak da ciljeve Scijentološke crkve, čije je sjedište u Sjedinjenim Državama, smatraju suprotnim principima njemačkog ustava i da će tražiti njezinu zabranu.

Ministri unutrašnjih poslova 16 njemačkih saveznih država kao i savezni ministar unutrašnjih poslova Wolfganf Schaeuble "smatraju Scijentološku crkvu organizacijom koja nije u skladu s ustavom", izjavio je novinarima berlinski ministar unutrašnjih poslova Erhart Koerting, koji je predsjedavao dvodnevnom konferencijom, javio je AP.

Njemačka vlada smatra scijentologiju komercijalnim poduhvatom koji izvlači korist od ranjivih kategorija ljudi.

Tokom ljeta vlasti su odbile dopustiti producentima filma, u kojem glavnu ulogu igra član Scijentološke crkve Tom Cruise, o najslavnijem njemačkom atentatoru na Hitlera da snimaju film na lokaciji na kojoj je pogubljen, iako nisu javno navele da je scijentologija razlog zabrane.

Ministri planiraju zatražiti od njemačke unutrašnje obavještajne službe da počne pripremati neophodnu informaciju za zabrani scijentologije u Njemačkoj. Agencija je ranije saopćila da je scijentologija pod nadzorom već deceniju zbog navoda da "prijeti miroljubivom dermokratskom poretku" zemlje.

Scijentoloizi su se dugo borili da okončaju nadzor, tvrdeći kako je to kršenje prava na slobodu vjeroispovijesti. Američki State Department redovno kritizira Njemačku u svojim godišnjim izvještajima o ljudskim pravima zbog praskse nadzora.

Scijentologija je skup vjerovanja i učenja, izvorno uspostavljena kao sekularna filozofija 1952. a čiji je tvorac bio pisac naučne fantastike L. Ron Hubbard. Nedugo poslje, 1953. preusmjerena je kao "primjenjena religijska filozofija".

Scijentologiju zastupa Scijentološka crkva, koja, prema njenim kritičarima, predstavlja komercijalno udruženje poznato po odbrani svojih učenja oslanjanjem na zakone o zaštiti autorskih prava te zakone vezane za poslovne tajne.