Prvi slučaj ovog tipa
85

Njemačka: Pripadnik ISIL-a osuđen na doživotni zatvor zbog genocida i zločina protiv čovječnosti

D. B.
Dvadesetdevetogodišnji pripadnik terorističke grupe ISIL, Taha Al-Jumailly, osuđen je za genocid i zločine protiv čovječnosti. To je prva presuda u historiji ovog tipa, a kazna je doživotni zatvor.

Al-Jumailly je osuđen zbog zločina počinjenih nad iračkom manjinom Yazidi, a presuda suda u Frankfurtu je prva u kojoj je iskorišten pojam "genocid" u suđenju jednom pripadniku terorističke grupe ISIL.

On se priključio teroristima 2013. godine, a frankfurtski sud ga je proglasio krivim za genocid, zločine protiv čovječnosti, ratne zločine, za pomaganje u izvršenju raznih zločina te nanošenje tjelesnih povreda koje su rezultirale smrću.

Nakon čitanja presude, suđenje je prekinuto jer se osuđenik onesvijesto.

Tokom suđenja su tužitelji tvrdili da je Al-Jumaillyjeva bivša supruga Jennifer Wenisch držala pripadnike naroda Yazidi kao robove u Mosulu tokom okupacije ISIL-a. Al-Jumailly je optužen da je nakon preseljenja u Faludžu dopustio da petogodišnja djevojčica umre od žeđi jer ju je vezao lancima na otvorenom.

Wenisch je prethodno osuđena na deset godina zatvora zbog zločina protiv čovječnosti, kao i odgovornosti za smrt djevojčice jer nije spriječila tadašnjeg muža u njegovim postupcima.

U Njemačkoj živi značajan broj pripadnika manjine Yazidi, koja potiče iz Iraka, ali je prisutna u Iranu, Siriji i Turskoj. Na meti ISIL-a su njeni pripadnici bili jer su ih teroristi smatrali hereticima. Tokom okupacije Mosula, vjeruje se da su teroristi oteli 6.400 pripadnika pomenute manjine.