Svijet
0

Njemačka: Optužen predsjednik ekstremnog desnog NPD-a

FENA
Protiv nekoliko članova predsjedništva ekstremno desne Nacionaldemokratske stranke Njemačke (NPD), među kojima je i predsjednik stranke Udo Voigt, podignuta je optužba zbog širenja rasne mržnje, saopćilo je državno odvjetništvo u Berlinu u utorak.

"Protiv predsjednika stranke Uda Voigta, protiv glasnogovornika NPD-a Klausa Beiera te protiv dvojice pokrajinskih vođa stranke podignuta je optužba zbog širenja rasne i nacionalne mržnje u dva slučaja te optužba zbog uvrede", saopćilo je berlinsko državno odvjetništvo.

Optužba se odnosi na jednu brošuru NPD-a izdanu povodom Svjetskog prvenstva u nogometu u Njemačkoj 2006. U tom pamfletu se izravno diskriminiraju njemački reprezentativci druge boje kože.

Tako se ispod fotografije koja s leđa prikazuje igrača njemačke reprezentacije s brojem dresa 25, koji je pripadao tamnoputom njemačkom reprezentativcu Patricu Owomoyeli, nalazi natpis "Bijelo, i to ne samo za boju dresa. Za istinsku nacionalnu reprezentaciju".

Tužbom Owomoyele i Njemačkoga nogometnog saveza brošuru je zaplijenila policija, ali su u novom izdanju ponovno izrečene rasistički intonirane uvrede na račun tamnoputih njemačkih nogometaša, prenijela je Hina.

Predsjednik NPD-a, inače bivši satnik Bundeswehra, već jednom je nepravomoćno osuđen zbog širenja rasne mržnje. Protiv aktivista stranke već se vodio čitav niz postupaka uglavnom zbog rasistički motiviranih kaznenih djela, ali i zbog utaje stranačkih donacija i posjedovanja dječje pornografije.