Svijet
8

Njemačka i SAD traže od Rusije da prestane snabdijevati sirijsku vojsku naprednim oružjem

FENA
SAD i Njemnačka u petak su pozvali Rusiju da prestane snabdijevati sirijsku vojsku napredim raketnim sistemom za koji tvrde da bi mogao produžiti sukob u toj zemlji.

Američki držžavni sekretar John Kerry izjavio je da će isporuka ruskog naoružanja imati "krajnje negativne posljedice" i ugrozit će sigurnost Izraela, prenosi BBC.

Njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle zatražio je od Moskve da ne kvari šanse za održavanje mirovnih pregovora.

U petak u Siriji nastavljene su žestoke borbe oko strateškog grada Kusaira.

Na desetine opozicionih boraca ušlo je u grad u petak kako bi pomogli borcima koji brane Kusair od ofanzive vladinih snaga i militanata iz Hezbollaha, libanske grupe koja podržava sirijskog predsjednika Bašara al-Asada.

Jedan opozicioni aktivista izjavio je za BC da se humnitarna situacija u gradu u blizini libanske granice pogoršava, i da je za vioše od 800 ranjenih potreban medicinski tretman.

Kerry i Westerwelle održali su razgovore u Washingtonu, dan nakon što je Asad objkavio ugovor s Rusijom o snabdijevanju sirijske vojske peotuzračnim sistemom S-300 tipa zemlja - zrak, ne potvrđujući bilo kakve isporuke.

S-300 je kranje efikasan sistem koji, osim toga što je u stanju da pogađa avione, može presretati balističke projektile.

Dvoje ruskih novina u petak je navelo riječi vojnih izvora kako je nejasno da li će raketni sistem biti isporučen u ovoj godini.

Kerry je pozvao Rusiju da ne narušava ravnotežu u regiji dostavljajući naoružanje Asadovom režimu, "bez obzira da li je riječ o starom ugovoru ili ne".

  • To će imati krajnje negativne posljedice po ravnotežu snaga i stabilnost regije i ugrozit će sigurnost Izraela. Nadamo se da će se oni suzdržati u interesu mirovnog procesa - kazao je.

Kerry je dodao kako je uvjeren da će sirijska opozicija prisustvovati na konferenciji koja bi se trebala održati u Ženevi idućeg mjeseca pod rusko-američkim ssponzorstvom. Ruski i američki zvaničnici trebali bi se sastati u idućoj sedmici kako bi pripremili teren za mirovnu konferenciju.