Svijet
0

Njemačka: Ekstremisti Aridu Uki doživotna robija

FENA
Arid Uka
Arid Uka
Islamski ekstremista koji je priznao da je prošle godine ubio dvojicu pripadnika američkog zrakoplovstva koji su polazili s aerodroma u Frankfurtu prema Afganistanu u petak je osuđen na doživotnu robiju zbog ubistva.

Državni sud u Frankfurtu osudio je 22-godišnjeg Arida Uku po dvije tačke za ubistvo. Sud ga je također proglasio krivim po tri tačke za pokušaj ubistva i nanošenje teških povreda zbog ranjavanja druge dvojice vojnika i nišanjenja na trećeg prije nego što mu je pištolj zakočio, javila je njemačka novinska agencija dapd.

Uka, Albanac s Kosova, ubio je oficira zrakoplovstva Nicholasa J. Aldena (25), iz Južne Karoline, i poručnika prve klase Zacharyja R. Cuddebacka (2)1, iz Virdžinije, 2. marta u napadu na vojnike koji su krenuli na put za Afganistan dok su se ukrcavali na autobus na aerodromu, prenosi AP.

Sud je ustanovio da Uka "snosi posebno tešku krivicu", što znači da on neće imati pravo da zatraži uslovno oslobađanje nakon 15 godina kako je uobičajeno u Njemačkoj.

Tužioci su izjavili da je Uka primjer usamljenog ekstremiste koji je postao radikalan čitajući i gledajući propagandu džihada na internetu. Tokom suđenja, oni su predočavali kao dokaze desetine fajlova koji sadržavaju pjesme i pisane materijale s njegovog mobitela, muzičkog plejera i s kompjutera.

Uka, koji je radio na određeno vrijeme na sortiranju pošte na aerodromu, izjavio je tokom suđenja kako je želio da spriječi američke vojnike da odu u Afganistan nakon što je pogledao snimak na Facebooku koji prikazuje američke vojnike kako siluju tinejdžerku-muslimanku. Kasnije se ispostavilo da je to scena iz antiratnog filma Briana De Palme "Redacted" iz 2007. godine koja je izvučena iz konteksta.