Svijet
0

Njemačka: Bivši kancelar na udaru zbog pušenja u javnom prostoru

FENA
Državno odvjetništvo u Hamburgu je pokrenulo istražni postupak protiv bivšeg njemačkog kancelara Helmuta Schmidta i njegove supruge Loki zbog pušenja u javnom prostoru čime, kako se tvrdi, štete zdravlju nepušačima koji se nalaze u blizini, piše dnevnik "Bild".

"Državno odvjetništvo trenutno ispituje ovaj slučaj", potvrdio je za internetski portal "Spiegel Online" izvor u državnom odvjetništvu.

"Gospodin Schmidt i njegova supruga redovito puše na javnim mjestima bez obzira na druge u svojoj blizini", rekao je Horst Keiser, predsjednik udruženja "Inicijativa nepušača Wiesbaden", koje je i podiglo tužbu protiv Schmidta i njegove supruge zbog "nanošenja tjelesnih ozljeda" i "kršenja zakona o nepušenju u javnim ustanovama", koji je u većini njemačkih saveznih pokrajina stupio na snagu početkom godine.

Helmut Schmidt i njegova supruga konkretno su optuženi da su prošle sedmice na primanju u jednom hamburškom pozorištu "pušili jednu za drugom" usprkos zabrani pušenja koja u tom prostoru vlada. Nepušačko udruženje je podnijelo prijavu i protiv direktora pozorišta koji je bračnom paru Schmidt pribavio pepeljare.

Helmut Schmidt, 89-godišnjak, i njegova godinu dana mlađa supruga Loki najpoznatiji su njemački pušači.

Schmidt, koji je u mnogim anketama bio proglašavan najboljim njemačkim kancelarom i koji je i danas vrlo tražen gost, kako na gala priredbama, tako i u TV programima, gostovanje na takvim prigodama uvjetuje slobodom pušenja.

Schmidt od najranije mladosti puši po nekoliko kutija cigareta dnevno i tvrdi da mu to "dosad nije naškodilo".