Pobijedio na izborima
41

Nizozemski desničar komentarisao otkazivanje meča Superkupa Turske: "Ataturk - Saudijska Arabija 10:0"

V. K.
Geert Wilders (Foto: EPA-EFE)
Geert Wilders (Foto: EPA-EFE)
Nakon što je otkazivanje utakmice Superkupa Turske između Galatasaraya i Fenerbahčea koja se trebala odigrati u Saudijskoj Arabiji izazvalo niz reakcija turske javnosti i političara, oglasili su se i pojedini evropski zvaničnici.
Među onima koji su komentarisali ovakav slijed događaja bio je i nizozemski krajnji desničar i pobjednik izbora u ovoj zemlji Geert Wilders koji je na platformi X sa javnošću podijelio svoje viđenje cijele situacije.

"Ataturk - Saudijska Arabija: 10-0", napisao je Wilders, očigledno zadovoljan odlukom turskih nogometaša da odbiju ulazak na teren bez majica sa likom osnivača moderne Turske.

Nizozemski političar i ranije je komentirao situaciju u Turskoj te je nekoliko puta naglašavao kako Turske treba lidera koji će podržati sekularizam.

"Pobijedio sam na nizozemskim izborima. Želim da građani Turske koji podržavaju sekularizam i kemalizam izaberu novog lidera koji može pobijediti na narednim izborima", rekao je Wilders.

Također, on je i ranije pozivao tursko rukovodstvo da zaustavi priliv većeg broja Arapa u zemlju.

Podsjetimo, istanbulski klubovi nisu željeli igrati utakmicu jer je organizator, u ovom slučaju Saudijska Arabija, zabranila da se igrači na terenu pojave sa majicama sa likom Mustafe Kemala Ataturka.