Jan Peter Balkenende
0

"Nisam kandidat za predsjednika Evropskog vijeća"

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Holandski premijer Jan Peter Balkenende izjavio je u četvrtak navečer po dolasku na vanredni samit Evropske unije u Bruxellesu da on nije kandidat za predsjednika Evropskog vijeća i da to nikada nije ni bio.
  • Ja nisam kandidat, nitko od mene nije ni tražio da to budem. U interesu je EU-a da brzo donese odluku tko će zauzeti čelna mjesta, rekao je Balkenende, koji se do sada spominjao kao jedan od glavnih kandidata za prvog stalnog predsjednika Evropskog vijeća, javila je Hina.

Čelnici Evropske unije okupljaju se u četvrtak navečer na vanrednom samitu u Bruxellesu na kojem bi trebali odlučiti tko će zauzeti nova mjesta koja predviđa Lisabonski ugovor - predsjednika Evropskog vijeća i visokog predstavnika za vanjsku i sigurnosnu politiku.

Čelnici zemalja članica koji dolaze iz redova lijevog centra, dogovorili su se, neposredno prije početka vanrednog samita, da za visoku predstavnicu za vanjsku i sigurnosnu politiku predlože sadašnju povjerenicu za trgovinu, Britanku Catherine Ashton.

Bude li ona i izabrana na to mjesto, onda se može očekivati da će za predsjednika Evropskog vijeća biti izabran ili belgijski premijer Herman van Rompuy ili luksemburški Jean-Claude Juncker.

Po nepisanom dogovoru, predsjednik Evropskog vijeća trebao bi biti s desnog centra iz neke male ili srednje velike zemlje, a visoki predstavnik za vanjsku politiku treba biti socijalist iz neke velike zemlje članice.

Eventualnim izborom Catherine Ashton za visoku predstavnicu za vanjsku politiku, otpada mogućnost da za predsjednicu EU-a bude izabrana bivša latvijska predsjednica Vaira Vike Freiberga, kojoj su davali dobre izglede jer se u EU nastoji postići spolna ravnoteža na vodećim položajima.

Ostaju dakle kao jedini uvjerljivi kandidati Van Rompuy i Juncker, ali u Evropskoj uniji nije neobično da na kraju bude izabrano ime koje nitko do tada nije spominjao.