Svijet
0

Nijemci nezadovoljni vladom u borbi protiv E. coli

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Više od polovine Nijemaca, njih 58 posto,nezadovoljno je angažiranjem vlade kancelarke Angele Merkel u borbi protiv EHEC (Enterohaemorrhagische Escherichia coli) bakterijske infekcije, od koje je od početka izbijanja, u maju, do sada umrlo najmanje 37 osoba, među kojima i jedan dvogodišnji dječak.

Ovo je pokazala anketa koju je objavio magazin "Stern", po kojoj trećina Nijemaca, oko 35 posto, vrednuje rad vlade u vremenu EHEC infekcije kao dobar, a svega četiri posto kao veoma dobar.

Kad je riječ o informiranosti građana, svega trećina kaže da su dobro informirani, 44 posto smatra da ima puno nedostataka u informiranju, a 21 posto misli da su premalo informirani o ovoj bolesti, koja se povlači, ali za sobom, osim mrtvih, ostavlja i najmanje 100 ljudi s teškim oštećenim bubrega.

Tim ljudima će, kako kažu eksperti za zdravstvo iz opozicione Socijaldemokratske partije biti potrebna ili transplantacija bubrega ili doživotna dijaliza.

U traženju izvora infekcije otkrivene, uvjereni su eksperti, na klicama mahunarki u jednom biovrtu u njemačkoj pokrajini Donjoj Saksoniji,njemački eksperti su prvo "optužili" španske krastavce, koje je, zatim, nadležna komisija Evropske unije "rehabilitirala", ali su posljedice, izgleda, ostale.

Španci, koji u Njemačku izvoze četvrtinu svoje proizvodnje povrća,ljuti su na Nijemce zbog takvih izjava od kojih su proizvođači krastavaca trpjeli i trpe štete u milionima eura, a španski ministar za Evropu Diego Lopes ozbiljno je, prilikom svoje posjete Berlinu, zamjerio domaćinima zbog toga.

Infekcija EHEC bakterijom počinje proljevima i završava se, u najtežim slučajevima, smrću i otkazivanjem bubrega s mogućim fatalnim ishodom.