Svijet
0

Nigerija počela pregovore oko otetih naftnih radnika

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Nigerijska vlada počela je pregovore s naoružanim otmičarima sedmorice radnika na naftnoj platformi, među kojima je i jedan Hrvat, rekli su u ponedjeljak izvori sigurnosti.

Subotnji napad na Shellovo postrojenje bila je prva velika akcija nakon stupanja novog nigerijskog predsjednika Umarua Yar'Adue na položaj u maju, a vlasti se silno trude da to ne poremeti mirovnu inicijativu u toj regiji bogatoj naftom.

"Locirali su taoce i pregovaraju o njihovu oslobađanju", izjavio je sigurnosni izvor koji je zahtijevao da ostane neimenovan, a iz nigerijske vlade još niko nije dao ikakav komentar, navodi agencija Reuters.

U napadu su oteta četiri Nigerijca i tri stranca - Hrvat, Britanac i Rus. Tvrtka Mariner iz Trogira u vlasništvu Tomislava Muštre za Hinu je potvrdila da je oteti Hrvat pomorac Mate Luša (58) iz Šibenika koji je posao na platformi i dobio posredstvom te tvrtke.

On je, prema pisanju lista Slobodna Dalmacija, otet po treći put, sada već drugi put u Nigeriji, a prije nekoliko godina u Dubaiju.