Svijet
0

Nigerija odgodila predsjedničke izbore zbog nasilja koje provodi Boko Haram

Klix.ba
Izborna komisija Nigerije odgodila je predsjedničke izbore koji su trebali biti održani 14. februara zbog loše sigurnosne situacije.
Protesti zbog odgođenih izbora (Foto: AFP)
Protesti zbog odgođenih izbora (Foto: AFP)

Šef komisije Attahiru Jega kazao je da stare trupe ne bi bile u mogućnosti da pomognu patrolama tokom izbornog dana jer se bore protiv militanata Boko Harama na sjeveroistoku zemlje. Nigerija i druge četiri države planiraju ujediniti snage od 8.700 vojnika za taj dan.

Nigerijska opozicija i SAD kritizirali su odgađanje izbora za 28. mart. Lider partije bivšeg vojnog vladara militanata Muhammadu Buhari koji se kandidirao za izbore i bori se protiv sadašnjeg predsjednika Goodlucka Jonathana, kazao je da je ovaj provokativni pokret glavna prepreka za Nigerijsku demokraciju.

Američki sekretar John Kerry kazao je da su SAD duboko razočarane.

"Političko miješanje u rad Nezavisne nacionalne izborne komisije je neprihvatljiva, a kritično je da vlada koristi zabrinutost zbog sigurnosne situacije kao izgovor za ometanje demokratskog procesa", dodao je Kerry.

Zvaničnici opozicione stranke optužuju vojsku da radi na odgađanju izbora kako bi pomogli u kampanji aktuelnog predsjednika.

Ovo odgađanje moglo bi povećati tenzije u ovoj zemlji koje su već odavno prisutne. Borbe protiv Boko Haram traju već pet godina, no ovo je prvi put da se cijela vojska povukla u jednu regiju kako bi im se suprotstavila, i to uoči izbora, što su mnogi osudili.

Vezani članci