Poginula četiri policajca
0

Nigerija: Bombaški napad na policijsku stanicu

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Naoružani napadači su izvršili bombaški napad na policijsku stanicu u sjevernoj Nigeriji, ubivši četiri policajca i oslobodivši veliki broj zatvorenika.
  • Dogodio se napad nepoznatih napadača na policijsku stanicu u gradu Misau. Mogu potvrditi da su četiri policajca stradala u ovom incidentu. Napadači su bacili dvije ručno napravljene bombe na policijsku stanicu što je izazvalo požar, rekao je šef policije pokrajine Bauchi, Ikechukwu Aduba.

Odbio je da komentira civilne žrtve ovog napada i bijeg zatvorenika, kazavši kako čeka dodatne informacije, prenosi AFP.

Ovo je drugi put da je grad Misau pogođen nasiljem u posljednjih nekoliko mjeseci. Za nasilje su optuženi pripadnici islamističke sekte Boko Haram.

Stanovnik Missaua, Muazu Maimukulli je telefonom rekao da je stradao i jedan prolaznik tokom napada na policijsku stanicu. Stanovnici kažu da je stradao i jedan civil koji je stajao ispred banke, kao i policajac koji je bio zaposlen u njoj.

Očevici su rekli da su napadači bili naoružani mitraljezima i da su otvorili vatru na policijsku stanicu prije nego što su oslobodili zatvorenike i zapalili zgradu.

  • Vatra još uvijek gori u policijskoj stanici, a napadači su se odvezli u grad, pucajući u zrak kako bi prestrašili ljude. Svako se sklonio, rekao je Maimukulli.

Boko Haram je okrivljen za mnoge bombaške napade, pucnjave i napade na policijske stanice, u većinski muslimanskoj regiji u sjevernoj Nigeriji.

Grupa je također preuzela odgovornost za bombaški napad na sjedište UN-a u Nigeriji 26. augusta kada su stradale 23 osobe.