Svijet
548

New York: Palestinska zastava se zavijorila u sjedištu UN-a

Klix.ba
Palestinska zastava je podignuta prvi put u sjedištu UN-a u New Yorku nakon obraćanja predsjednika Palestine Mahmouda Abbasa na Generalnoj skupštini UN-a.
Foto: EPA
Foto: EPA

Zastava je podignuta danas u 18:00 sati po našem vremenu, a ceremoniju su posmatrali brojni diplomati i novinari. Njima se obratio Abbas, koji je ceremoniju posvetio "mučenicima, zatvorenicima i ranjenim, kao i onima koji su položili svoje živote pokušavajući podignuti ovu zastavu".

Stotine Palestinaca su posmatrale podizanje zastave i u okupiranoj Zapadnoj obali, u gradu Ramallahu, gdje je na trgu Yassera Arafata bio postavljen veliki ekran.

"Ovo raspoloženje je svečano. Porodice su pjevale nacionalne pjesme i mahale palestinskom zastavom", javio je reporter Al Jazeere.

Ovaj potez je oštro kritikovao Izrael, a protivile su mu se i SAD.

Foto: EPA
Foto: EPA

Abbas je podizanje zastave Palestine "trenutkom nade" te je pozvao međunarodnu zajednicu da prizna "nezavisnost države Palestine, kao i da mirno riješi palestinsko-izraelski konflikt".

Palestinski zvaničnici ističu da se radi o važnom simboličkom koraku kojim se odaje čast brojim Palestincima koje su ubile izraelske snage dok su pokušavali podići zastavu na okupiranim palestinskim teritorijama.

Generalna skupština UN je odobrila rezoluciju o podizanju zastave velikom većinom glasova 10. septembra. Bilo je 119 glasiva "za", 8 glasova "protiv" i osam "susdržanih".

Zvaničnik Mustafa Barghouti je pozvao palestinske vođe da preduzmu određene korake kako bi se okončnala izraelska okupacija Zapadne obale, uključujući istočni Jerusalem i Pojas Gaze. Dodao je da je potrebno proglasiti prekid pregovora s Izraelom jer oni traju vječno. Kazao j e i da Izrael koristi mirovni proces kao paravan za širenje svojih zajednica na okupiranoj teritoriji u namjeri da ugasi ideju od palestinskoj državi.