Svijet
0

Neuobičajeni razgovori američke predstavnice i hunte

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Američka predstavnica u Mianmaru otputovala je u petak ujutro iz Ranguna na neuobičajen sastanak s članovima vojne hunte u novom glavnom gradu Naypyidawu, objavili su diplomati.

Ovi američko-mianmarski razgovori su zakazani prije javne sjednice Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda u New Yorku o krizi u Mianmaru, u kojemu je režim prošle sedmice žestoko ugušio narodne demonstracije.

Američka otpravnica poslova Shari Villarosa pozvana je u Naypyidawu, oko 400 kilometara sjeverno od Ranguna, ali nije informirana o tome ko će joj biti sugovornici ni koji je dnevni red razgovora, saopćio je State Departement.

"Moguće je da se radi o tome da Mianmarci žele da upute poruku Amerikancima prije Vijeća sigurnosti, kako bi izrazili spremnost da urade neke stvari", saopćio je jedan zapadni izvor umiješan u razgovore s Mianmarom posljednjih mjeseci.

U Washington je State Departement saopćo da će SAD poslati "vrlo jasnu poruku" generalima da pokrenu "konstruktivan "dijalog s opozicionim grupama, da okončaju nasilje, podstaknu ekonomske i političke reforme te favorizirajući veću otvorenost i viša sloboda.