Svijet
0

Netanyahu želi održati status quo na platou džamija u Jerusalemu

FENA
Benjamin Netanyahu
Benjamin Netanyahu
Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je ponovo uvjeravao u nedjelju da on želi održati status quo na platou džamija u Starom gradu Jerusalemu, poprištu oštrih sukoba u nedjelju između izraelskih policajaca i muslimana.

"Izrael će djelovati na sve načine da se održi status quo i red na Brdu hrama - naziv koji su Jevreji dali Platou džamija", rekao je Netanyahu u saopćenju.

Status quo, naslijeđen iz sukoba 1967. godine dozvoljava muslimanima da se popnu svakog sata u toku dana i noći na Plato, a Jevreji mogu ući tamo u određeno vrijeme, ali ne mogu vršiti molitve tamo.

"U našoj je dužnosti i moći da djelujemo protiv izgrednika da bismo dozvolili slobodu kulta na ovom svetom mjestu. Mi ćemo odlučno djelovati protiv onih koji bacaju kamenice i molotovljeve koktele", upozorio je još Benjamin Netanyahu.

Oštri sukobi su se vodili u nedjelju na Platou džamija između muslimana i izraelskih snaga reda, koje su izbacili prvi put jordansku gardu pozicioniranu na ovom svetom krajnje osjetljivom mjestu nekoliko sati prije proslave jevrejske nove godine.

Palestinski predsjednik Mahmud Abbas je osudio "napad" i "agresiju na vjernike" tvdeći da su džamija al-Aqsa i sveta mjesta "crvena linija" koja se ne smije preći.