Svijet
0

Netanyahu osudio navode švedske ministrice o ubijanju Palestinaca

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
Izraelski premijer Benjamin Netanyahu danas je osudio navode švedske ministrice o izraleskim snagama sigurnosti nazvavši ih "skandaloznim primjedbama".

Švedska ministrica vanjskih poslova Margot Wallstrom u petak je navodno optužila Izrael za "izvansudsko" ubijanje Palestinaca optuženih za napade na Izraelce. 

"Osuđujem skandalozne primjedbe švedske ministrice. Ona očigledno očekuje da Izraelci ponude svoje vratove onima koji ih žele ubosti", rekao je Netanyahu. 

Prema pisanju izraelskog dnevnog lista "Haaretz", iz kabineta švedske ministrice demantovali su njene navode ističući kako su oni pogrešno preneseni u javnosti. Sekretar za odnose s javnošću Erik Wirkensjo kazao je da Wallstrom nije upotrijebila termin "izvansudska pogubljenja".

Od 1. oktobra izraelske snage sigurnosti vatrenim oružjem ubile su 114 Palestinaca pod izgovorom kako su navodni imali plan nožem povrijediti vojsku i policajce Izraela. Organizacije za zaštitu ljudskih prava, među kojima i Amnesty International (AI) istakle su kako se izraleska vojska u slučaju Palestinaca služi politikom "upucaj da bi ubio" čak i u slučajevima kada ne postoji neposredna opasnost. 

Posljednji "diplomatski skandal" između Izraela i Švedske događa se u trenutku kada Izrael pokušava da isključi Evropsku uniju iz mirovnog palestinsko-izraelskog procesa nakon odluke EU da označi robu proizvedenu na Zapadnoj Obali. Nakon takve odluke, otkazan je sastanak izraelskih zvaničnika sa predstavnicima Austrije i Belgije. 

Nakon što je američki državni sekretar John Kerry upozorio na mogućnost urušavanja palestinske uprave, Netanyahu je također rekao da Izrael neće postati dvonacionalna država. 

On je na konferenciji u Institutu Brookings u glavnom gradu SAD-a Washingtonu rekao da bi, ako se to desi, Izrael preuzeo upravu u Zapadnoj Obali, što bi dovelo do rješenja jedne države i ugrozilo budućnost Izraela kao demokratske i jevrejske zemlje.