Upao u olujne vode
0

Nestala ekspedicija na Antarktiku

FENA
Rusko-ukrajinski brod koji je u septembru krenuo na historijsku ekspediciju oko Južnog i Sjevernog pola nestao je u vodama Antarktika. Brod je upao u olujne vjetrove.

Portparol osmočlane posade jedrilice "Scorpius ", duge 29 metara, Anna Subbotina, izjavila je da se posada posljednji put javila preko radio-veze u ponedeljak navečer. Tada su posljednji put ušli na websiteu misije i napisali da su uleteli u olujne vjetrove na putu za ostrvo Desemption.

Ta lokacija je inače poznata po avanturistima koji obilaze aktivni vulkan na ovom ostrvu.

"Scorpius" je neposredno prije toga posjetio istraživačku bazu ukrajinskog akademika Vernadskog i plovio je ka ruskoj stanici Bellingshausen.

"Olujni vjetrovi pušu čitav dan", zapisala je posada u dnevnik koji je vodila na svom siteu i dodala: "Veoma je opasno pokušati ući u zaliv s ovakvim vjetrom zbog mnoštva podvodnih stijena".

Subbotina je rekla AFP-u da joj je kapetan kazao u ponedjeljak da je "Scorpius" jedrio oko 50 km po otvorenom moru zbog velikog leda koji je prekrio okolne uvale.

"Veoma, veoma smo zabrinuti", dodala je ona i kazala da joj je kapetan obećao da će se javljati svaka dva-tri dana jer taj dio Antarktika ima posebno mračne noći u ovo doba godine a čitava oblast je prekrivena ledom.

"Kapetan mi je rekao da se boji da ne udare u ledeni brijeg, rekla je Subbotina naglasivši da se radi o veoma snažnoj posadi koja bi pritisla dugme SOS samo ukoliko je riješila da odustane, i "zato se samo nadam da je to razlog što se ne javljaju".