Svijet
0

Nepal slavi 60 godina od prvog uspinjanja na Mount Everest

FENA
Nepal u srijedu slavi 60 godina uspinjanja na Everest kada su dvojica prvih alpinista otvorila put industriji ekstremnosti koju danas neki kritiziraju zbog prijetnji okolišu.

Četiri dana obilježavanja pod nazivom "Dijamantni jubilej Everesta" trebalo bi da se završe gala prijemom u kraljevskoj palati u Katmanduu, u čast dvojici prvih alpinista na vrhu svijeta (8.848m) Novozelanđaninu Edmundu Hillaryju i Nepalcu Tenzingu Norgayu.

Britanska ekspedicija, čiji su članovi bili 1953. godine, zauvijek je izmijenila svjetski alpinizam, a njihova imena upisala u historiju.

Među zvanicama na gala večeri u srijedu očekuje se Kancha Sherpa, posljednji živi član ekspedicije iz 1953. godine. On se u svojoj 81. godini sjeća teške ekspedicije sa sretnim završetkom, ali žali što slava nije bolje raspodijeljena.

"Svi znaju da su se Tenzing i Hillary popeli na Everest, ali niko ne zna koliko teško smo mi radili cijelim putem", kazao je on.

Ekspedicija je trajala dva mjeseca, a mobilizirala je više od 300 ljudi da nose osam tona materijala.

Dižu se i neki glasovi da osude komercijalizaciju Everesta, na koji se više nego ikada penju alpinisti što traže snažna uzbuđenja. Vrh je nekada prepun otpadaka koji uznemiravaju zaštitnike okoliša.

"Everest je postao teren za ljude koje pokreću različite vrste interesa. Oni žele uspostaviti nove rekorde i ne oklijevaju da plate hiljade dolara kako bi ostvarili svoje snove", sa žaljenjem je kazao Temba Tsheri Sherpa, veteran alpinizma, javlja agencija AFP.