Svijet
0

Nemiri i pucnjava u Turkmenistanu

FENA
Turkmenistanske novine su diskretno u ponedjeljak pisale o pucnjavi do koje je prošlog vikenda došlo između policajaca i "jedne grupe kriminalca", a koja, kako smatraju analitičari, dovodi u pitanje stabilnost jedne od najizoliranijih zemalja na svijetu.

Turkmenistanski mediji, koje striktno kontrolira vlada, zadovoljili su se da citiraju kratko saopćenje ministarstva vanjskih poslova u kojem se navodi da je tokom sukoba u Aškabadu "neutralizirana grupa kriminalaca umiješanih u trgovinu drogom".

Novinar Arkadij Dubnov, stručnjak za Centralnu Aziju, izjavio je da su "pravi razlog posljednjih oružanih sukoba unutarnji sukobi između raznih klanova" unutar snaga reda koje su umiješane u trgovinu drogom iz susjednog Afganistana, javio je AFP.

Turkmenistanski zvaničnici se trude da se "prešute informacije koje bi mogle da naškode mitu o stabilnosti" režima predsjednika Gurbanguli Berdimuhamedova, piše Dubnov u članku objavljenom u ruskom dnevnom listu Vremja novosti.

"Sitaucija u Turkmenistanu se kriminalizirala i došlo je do aktivne raspodjele dobara" između elita na vlasti, piše Viktorija Panfilova, također stručnjak za Centralnu Aziju, u dnevnom listu Nezavisimaja Gazeta.

Predsjednik Berdimuhamedov, izabran u februaru 2007. godine na pet godina, zamijenio je Saparmurata Nijazova koji je 21 godinu vodio zemlju željeznom rukom njegujući kult svoje ličnosti i ne dopuštajući nikakvu opoziciju.