Svijet
0

Nema više direktnih sastanaka Srba i Kosovara

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Nikakav drugi sastanak između Srba i Kosovara nije predviđen o budućnosti Kosova nakon pregovora u Badenu, blizu Beča, na kojim nije postignut dogovor, saopćili su u srijedu evropski, američki i ruski posrednik. Prema njihovim riječima, konferencija u Badenu je označila kraj pregovora jer Kosovari žele nezavisnost teritorije dok Srbi odbijaju bilo koje rješenje osim autonomije.

"Konferencija u Badenu je označila kraj pregovora licem u lice s 'trojkom'", izjavio je evropski posrednik Wofgang Ischinger na konferenciji za štampu s američkim i ruskim posrednikom.

"Trojka" je uzaludno pokušala u Badenu da približi Kosovare i Srbe i dok su prvi odlučni da proglase nezavisnost svoje teritorije, kojom od 1999. upravlja UN, drugi odbijaju bilo koje drugo rješenje osim široke autonomije.

Trojka završava svoj posao 10. decembra, dostavljajući generalnom sekretaru UN-a izvještaj o pregovorima. Rasprava u Vijeću sigurnosti je planirana za 19. decembra, saopćili su diplomatski izvori.

Svi su složni da Vijeće neće donijeti nikakvu rezoluciju, jer Rusija, saveznik Srbije, odbija svako rješenje koje ne bude prihvatljivo za obje strane.

Namjera kosovskih dužnosnika je da jednostrano proglase nezavisnost "odmah nakon 10. decembra".