Nouri al-Maliki
0

"Nema potrebe za američkim trupama u Iraku nakon 2011."

FENA
Nouri al-Maliki (Foto:AP)
Nouri al-Maliki (Foto:AP)
Irački premijer Nouri al-Maliki odbacio je mogućnost da se američka vojna prisutnost u njegovoj zemlji produži i poslije 2011. godine, ocijenivši da su iračka vlada i snage sigurnosti sposobne suprotstaviti se svakoj prijetnji, prenio je The Wall Street Journal.

"Posljednji američki vojnici napustit će Irak kako je dogovoreno. Taj sporazum se ne može produžiti ni izmijeniti, on je zapečaćen", rekao je Al-Maliki u prvom intervjuu koji je dao otkako je potvrđena nova iračka vlada.

On je odbacio tvrdnje da bi Irak poslije povlačenja američkih trupa mogao ući u savezništvo s Iranom, ocijenivši ih "paranoičnima". "Za Irak je nemoguće da bude uvučen u neku osovinu ili nečiju orbitu, i to odbacujemo bilo da dolazi od Irana,Turske ili od Arapa", rekao je Al-Maliki.

Prema njegovim riječima, jedini način da bilo ko iz sastava 50.000 američkih vojnika koji su još u Iraku tamo ostane i po završetku 2011. godine bio bi novi sporazum o statusu tih snaga postignut u pregovorima i koji bi odobrio irački parlament.

Za prethodni takav dogovor, iz 2008. godine, bilo je potrebno godinu dana pregovaranja, uz žestoko protivljenje mnogih šiita, koji su Malikijevo biračko tijelo.

Dok su mjesecima trajali dogovori o novoj vladi u Bagdadu, i Maliki i američki dužnosnici uzdržavali su se od pokretanja toga pitanja. Al-Maliki smatra da Iraku nije potrebna značajna američka vojna pomoć, iako priznaje ozbiljne nedostatke, uključujući i kontrolu granice i zračnog prostora.

Kazao je kako su prošli dani kada su etničke i vjerske policije hodale ulicama iračkih gradova i postavljale se iznad zakona, navodi WSJ.