Irak
0

Nema odluke o sporazumu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Politički lideri imaju rezerve prema sporazumu kojim se snagama SAD-a odobrava da ostanu u Iraku još tri godine, izjavio je portparol iračke vlade Ali al-Dabbagh.

Dabbagh je naveo da su irački lideri "još neodlučni da li da prihvate ili odbace sporazum". Jedina grupa koja je prihvatila sporazum bez rezervi su Kurdi, rekao je Dabbagh. "Druge grupe su rekle da ima nekih pozitivnih tačaka u sporazumu, ali da druge zahtijevaju pojašnjenje", rekao je Dabbagh.

Iračke vlasti su prošle sedmice saopćile da je s Washingtonom postignut sporazum da se američka vojska povuče iz Iraka do 2011. godine, osim ako Irak ne zatraži nastavak američkog vojnog prisustva, kao i da irački sudovi mogu da sude američkim vojnicima za krivična djela počinjena dok nisu na dužnosti.

Među pitanjima koja treba da budu razjašnjena je i mehanizam kojim će iračkim sudovima to biti omogućeno.

Nacrt dugo očekivanog sporazuma regulira dalje američko vojno prisustvo u Iraku pošto krajem decembra prestane da važi rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a kojom je sada određeno prisustvo američkih snaga u Iraku.

Sporazum o kome su Washington i Bagdad pregovarali više mjeseci moraju da odobre irački politički lideri, vlada i parlament.