Ima novu stranku
5

Nekadašnji ponos njemačke ljevice okreće ploču: Sahra Wagenknecht nije odbacila saveze s CDU-om i AfD-om

V. K.
Nekadašnja čelnica njemačke Ljevice, a danas predsjednica novoformirane stranke Sahra Wagenknecht govorila je o potencijalnom formiranju novih koalicija u Njemačkoj te je iznenadila svojim stavom o desničarskom AfD-u.

U razgovoru za Frankfurter Allgemeine Zeitung Wagenknecht nije željela odbaciti eventualnu saradnju s CDU-om.

Njenu izjavu komentirali su i u ovoj stranci te su poručili kako su oprezni.

"Gospođa Wagenknecht razumije svoj poslovni model i zna da mora ponuditi biračima opciju moći koju ne može pronaći nakon raskida s ljevicom. Ipak, ne treba podleći njenon šarmu i ofanzivi na prvi mig", rekli su iz CDU-a.

Kada je riječ o saradnji s drugim strankama, Wagenknecht je mnoge šokirala svojim stavom o desničarskom AfD-u i jednoj od liderki stranke Alice Weidel.

"Ona ne zastupa desničarske ekstremističke pozicije već konzervativne i ekonomski liberalne. Zvaničnik AfD-a Bjorn Hocke je desničarski radikal i s njim nećemo raditi niti s tim politikama imamo ikakve veze" rekla je.

Podsjetimo, nakon što je izazvala šok na političkoj sceni i nakon dugo godina napustila njemačku Ljevicu, Sahra Wagenknecht osnovala je svoju stranku te je u Berlinu krajem januara održala i prvu stranačku konferenciju.

"Politika se mora promijeniti, nešto se dešava u društvu. Ima toliko problema, neizvjesnosti, ali i ogorčenja i ljutnje. Sve više ljudi u našoj zemlji postaju politički beskućnici. Neuspjeh politike semafora znači da je AfD dostigao preko 20 posto u anketama i u nekim dijelovima je najjača stranka, naročito u istočnonjemačkim dijelovima. Semafor koalicija je najgluplja vlada u Evropi", poručila je.