Hosni Mubarak se obratio naciji
0

VIDEO / "Neću se kandidovati na izborima, ali ostajem u Egiptu"

Sarajevo-x.com
Hosni Mubarak (Foto: AP)
Hosni Mubarak (Foto: AP)
Egipatski predsjednik Hosni Mubarak obratio se naciji putem državne televizije. Istakao je kako se neće kandidovati na sljedećim izborima u septembru.

Govoreći na nacionalnoj televiziji Mubarak je obećao ustavne reforme, ali je istakao da želi ostati do kraja svog predsjedničkog mandata, prenio je BBC.

Mubarak je istakao kako će ostatak svog mandata iskoristiti da bi osigurao miran prenos vlasti na svog nasljednika.

On je također uputio kritiku zbog demonstracija, izjavivši da su se civilizirani protesti pretvorili u nasilje pod vodstvom političkih kukavica.

Mubarak je završio svoj govor ističući da neće otići iz Egipta.

"Ovo je moja zemlja. Ovdje živim, borio sam se i branio ovu zemlju, njene interese i suverenitet i ovdje ću i umrijeti", poručio je Mubarak.

Brojni Egipćani nisu zadovoljni obećanjem Mubaraka da se neće ponovo kandidovati.

"To nije dovoljno. Mi imamo jedan zahtjev. Želimo da napusti zemlju odmah, ne sutra", kazao je advokat Mahmoud Safi koji učestvuje u demonstracijama, prenosi CNN.

Podsjetimo, na ulicama Kaira, Aleksandrije, Sueza, Ismailije i gradova u delti Nila danas se okupilo više od milion ljudi.

Višednevni protesti prisilili su Mubaraka da imenuje novu vladu i potpredsjednika.

I nakon obraćanja Mubaraka nezadovoljni Egipćani skandirali su mu: "Odlazi". Vođe demonstracija još jednom su ponovile da traže Mubarakov odlazak do petka, kada namjeravaju ući u predsjedničku palaču.