Svijet
0

Neće biti pokrenuta krivična prijava zbog drona u Bijeloj kući

Klix.ba
Savezni tužilac neće podnijeti krivičnu prijavu protiv Shawna Usmana koji je srušio mali dron iznad Bijele kuće u januaru.

Državna tajna služba utvrdila je da Shawn Usman nije imao kontrolu nad uređajem koji je preletio iznad Bijele kuće i srušio se.

Usman, zaposlenik Nacionalne geoprostorne obavještajne službe, kazao je istražiteljima da je posudio mali dron od prijatelja nad kojim je u početku imao kontrolu iz svog stana. Kontrolu je izgubio nakon što je iznenada počeo puhati jak vjetar.

Kako je naveo, baterije na dronu su već bile prazne pa je tako pretpostavio da će uskoro pasti na zemlju, nakon čega je odlučio otići na spavanje i potragu za dronom nastaviti sutra. Međutim, kada se probudio vidio je vijest da se dron srušio u dvorištu Bijele kuće, a potom su na njegova vrata pozvonili pripadnici tajne službe.

"To je doslovno najgore mjesto na planeti gdje je dron mogao pasti. Puštanje drona kroz prozor bila je loša ideja, ali ni u najluđim snovima nisam mogao zamisliti da bi se nešto ovakvo moglo dogoditi", kazao je Usman.

Kako navodi Wall Street Journal, protiv njega neće biti podnesena krivična prijava, a Federalna uprava za avijaciju, koja je zabranila letove dronova u Washingtonu, još uvijek razmatra incident.