Svijet
0

Ne protestujte, Veliki brat vas gleda

FENA
Američko ministarstvo odbrane sakupljalo je, tokom prošlogodišnjih studentskih antiratnih demonstracija, informacije o svim protivnicima oružanog rješavanja iračke krize, nazivajući neke od njih čak "potencijalnim teroristima", piše danas "New York Times" .

Dokumenti, koje je prema odredbama Zakona o pristupu informacijama, nakon parnice, dobila Američka unija za građanske slobode (ACLU), pokazuju da su podaci o demonstrantima čuvani u arhivama i do 90 dana duže nego što je zakonom propisano, čak i u slučajevima kada je nepobitno dokazano da od njih ne prijeti apsolutno nikakva opasnost.

"Nema ničeg važnijeg ili elementarnijeg za efikasnost američke vojske od povjerenja i dobre volje građana", reagirao je portparol ministarstva odbrane Patric Rider, koji je objavljivanje spornih dokumenata nazvao "uznemirujućim trendom".

Otvaranjem dokumenata nepobitno je utvrđeno da je vojska punila arhivu nazvanu "Talon" informacijama o više od 1.500 "sumnjivih incidenata" tokom protekle dvije godine.

Neke od informacija odnose se na potencijalnu opasnost po regrutaciju novih vojnika, te posljedičnu vezu takvih događaja na osoblje ministarstva odbrane, navodi "New York Times".

Analizirajući proteste u Kaliforniji, vojni stručnjaci naveli su da je grupa studenata protestovala u blizini grupe vojnika koji su vrbovali svježe regrute, tražeći da odmah napuste univerzitet.

"Jasan cilj ovakvog oblika izražavanja građanske neposlušnosti je prekidanje aktivnosti osoblja zaduženog za regrutaciju i prijevremeno zatvaranje regrutacijskog centra", navela je američka vojska, priznajući, ipak, da nisu zabilježeni nikakvi incidenti.

Takva dokumentacija masovno je cirkulirala između vojske, Federalnog istražnog biroa (FBI) i ministarstva unutrašnjih poslova, koje je u Americi kršteno kao Odeljenje za sigurnost domovine.

"Apsolutno ne postoji ni jedan razlog zbog kojeg bi vojska morala da nadgleda aktivnosti građana koji se protive ratu", rekao je advokat u ACLU Ben Wisner.