Komentari (7)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
@Pravnik Mene najvise iznenadjuje da nema reagovanja na ovaj tzv \"referendum\" iz svijeta. Ocigledno je da su svicarci nasjeli grupi koja nije zainteresirana ni za ljudska prava niti za ocuvanje svicarskog ugleda. Sa druge strana, ja razumijem da minareti sa kojih bi se pustala molitva nisu nesto na sto bi se trebalo dozvoliti, ali minareti sami po sebi, bez molitve da budu zabranjeni je jako diskrimirajuci. Ja licno ne mislim da ce ovaj zakon proci bez reakcija iz svijeta.
... bio Dodik u Zenevi, odrzao Svajcarcima predavanje, i rezultat je poznat...
ma \"normalni\" Svicarci vide stetnost, jer nije normalno da se o ovakvim stvarima iznjasnjava narod. Jos abnormalnije je da se ovakve zabrane stavljaju u ustav jedne drzave. Ali ovi \"normalni\" nista ne mogu, jer su takva prava (kao sto vec napisah, svaki Svicarac moze traziti da se glasa na saveznom nivou o bilo cemu ukoliko skupi 50\'000 ili 100\'000 potpisa u izvjesnom vremenu. Btw inicijative o finansijama su jedini izuzetak i nisu dozvoljene). zasticena zakonom i ustavom Svicarske Konfederacije. Treba prvo mjenjati ustav (sto nije veliki problem. To nam je pokazala i ova nedjelja), ali sad je prekasno. Ja se ipak nadam da ova inicijativa nece naci mjesta u ustavu jer krsni osnovna ljudska prava. Nisam pravnik, ali me tema jako zanima. Isto tako se nadam da ce se od muslimana Svicarske naci neko pametan pa pokrenuti tuzbu pred saveznim sudom (Svicarska nazalost nema ustavnog suda!) i traziti da se ova promjena ustava zabrani!
@@Pravnik Pod referendumom sam ovdje smatrao narodno izjasnjavanje sa pravnom snagom, ali hvala za korekciju u svakom slucaju. Ne znam kako oni ne vide stetnost ovakvog nacina odlucivanja, ali Svajcarci su cudni sami po sebi.
ovo nije bio referndum vec narodna inicijativa. Referendum raspisuje drzava kao ustanova dok u Svicarskoj, jer je relativno direktna demokratija, svako ima pravo da pokrene inicijativu ukoliko skupi 50\'000 potpisa. Ali se slazem da je ovo jako opasno! Da je u nedjelju bila inicijativa da se u Svicarskoj zabrani Islam, oni bi ga zabranili.
A sta vam predstavlja ova slika???
Najveci problem od svega nisu ni minareti ni muslimani ni desnicari vec cinjenica da se referendumom naprosto zaobisao, ako ne i prekrsio zakon i pravo kao institucija. Referendum se raspisuje u slucajevima kada sam zakon ne moze da ponudi odgovor na neko pitanje, a koje je od velike drustvene vaznosti. Ovako se referendumom rusi pravni poredak jer onda mozes sve oboriti ako imas dovoljno glasova na ulici. Ovo je opasno.