Svijet
134

Naučnici upozoravaju na globalno zahlađenje: Dolazi li novo ledeno doba?

Klix.ba
Ledeni prekrivač na Arktiku porastao je za 60 posto u odnosu na prošlu godinu i proteže se od kanadskih otoka pa do ruske sjeverne obale.

Sjeverozapadni prolaz iz Atlantika u Tihi okean ostao je blokiran ledom tokom čitave godine, a više od 20 jahti koje su planirale da prođu kroz njega, ostale su blokirane, a jedan kruzer prisiljen je da se vrati nazad.

Neki eminentni naučnici sada smatraju da svijet ide ka periodu hlađenja, koji neće prestati sve do polovine ovog stoljeća te da računarske prognoze koje upozoravaju na katastrofalno zagrijavanje uopće nisu tačne.

Do zaključka su došli 11 mjeseci nakon što je list The Mail on Sunday izazvao napete političke i naučne debate otkrivši da se zagrijavanje zaustavilo početkom 1997. godine te da su računarske prognoze klimatskih stručnjaka pogrešne.

U martu je ovaj list otkrio da su temperature ispod nivoa koji je prognoziran kao "90 posto tačan".

Pauza u zagrijavanju, koju su prihvatili svi važniji centri za klimatska istraživanja, je važna, budući da su modeli predviđanja o rastućem zagrijavanju doveli do toga da veliki broj svjetskih ekonomija ulaže milione dolara kako bi izbjegli klimatske promjene.

Sumnja, koju su uzrokovala otkrića The Mail on Sunday, sada je pojačana povratkom arktičkog leda, što je prisililo Ujedinjene nacije da održi krizni sastanak.

UN-ov međuvladin panel o klimatskim promjenama (IPCC) trebao je u oktobru da objavi svoj Peti izvještaj o procjeni, koji izdaje svakih šest do sedam godina. Međutim, sada će se u Stockholmu, krajem ovog mjeseca, održati predsastanak.

Procurjeli dokumenti pokazuju da vlade, koje podržavaju i finansiraju, IPCC sada zahtijevaju više od 1.500 promjena u izvještaju za izradu politike. Tvrde da trenutni nacrt ne objašnjava adekvatno pauzu u globalnom zagrijavanju.

U suštini debata leže dva pitanja: u kojoj mjeri će temperature rasti sa nivoom ugljikovog dioksida te koliko je zagrijavanje u proteklih 150 godina (trenutno samo 0,8 C) izazvano emisijom stakleničkih plinova i koliko je to dio prirodne varijabilnosti.

U nacrtu izvještaja, IPCC navodi da su 95 posto sigurni da su ljudi izazvali globalno zagrijavanje. Ova tvrdnja se sada žestoko raspravlja.

"Zapravo, nesigurnost je sve veća. Sada je jasno da su modeli preosjetljivi na ugljikov dioksid" rekla je američka klimatska stručnjakinja, Judith Curry i ukazala na dugoročne cikluse u temperaturi okeana, koji imaju veliki uticaj na klimu. Ukazala je i da se svijet možda približava periodu sličnom onom koji je trajao do 1965. do 1975., kada je bilo posve jasno da je došlo do zahlađenja.

Ova tvdnja dovela je neke naučnike tog doba da prognoziraju i novo ledeno doba.

Profesor Anastasios Tsonis, sa Univerziteta u Wisconsinu, jedan je od prvih naučnika koji je istraživao cikluse u okeanu i navodi da se već nalazimo u periodu zahlađenja, za koji smatra da će trajati najmanje narednih 15 godina.

"Nema sumnje da je zagrijavanje, koje je trajalo tokom '80-ih i '90-ih, zaustavljeno. IPCC tvrdi da njihovi modeli pokazuju da se može očekivati pauza od 15 godina, ali to znači da će za samo nekoliko godina morati priznati da su pogriješili", rekao je Tsonis.