Svijet
0

NATO zatražio od Berlina vojnike za brzu intervenciju

FENA
NATO je zvanično zatražio od njemačke vojske da pošalje jedan kontingent za regionalne interventne snage na sjeveru Afganistana, izjavio je u utorak glasnogovornik njemačkog ministarstva odbrane u Berlinu.

Zahtjev, koji je bio očekivan, stigao je iz Bruxellesa, precizirao je on. Berlin je prošle sedmice dao do znanja kako je spreman poslati borbene trupe.

Njemački sekretar za odbranu Thomas Kossendey izjavio je prošle sedmice da jednoj takvoj novoj misiji "nije neophodna promjena mandata i da bi njemački vojnici i dalje djelovali na sjeveru Afganistana".

Mandat, za koji je glasao Bundestag, predviđa da njemačke snage rade na sjeveru na stabilizaciji i obnovi i da mogu, izuzetno, djelovati po cijeloj zemlji u slučaju da su operacije ograničene u vremenu i da su apsolutno neophodne.

Kossendey je izjavio da bi korištenje interventnih snaga negdje drugo, osim na sjeveru, bilo moguće "samo u dogovoru s političkom upravom" u Berlinu, javio je AFP.

Dok se veliki broj njemačkih parlamentaraca plaši da vidi njemačke vojnike angažirane u borbama na jugu Afganistana, više saveznica u NATO-u vrši pritisak da se Njemačka angažira u borbama.

Njemačka ima 3.200 vojnika u relativno mirnoj zoni na sjeveru, u okviru Međunarodnih snaga za potporu sigunosti (ISAF), pod komandom NATO-a. Alijanska broji 42.000 vojnika u Afganistanu.

Alijansa traži pojačanje od 7.500 ljudi kako bi osigurala misije na jugu. Bivši inspektor-general njemačke vojske Klaus Neumann je ocijenio da su takve operacije apsolutno neophodne ako se Njemačka želi pokazati kao uvjerljiv partner.