Svijet
0

NATO u četvrtak uspostavlja formalne odnose s Rusijom

FENA
NATO savez objavit će u četvrtak uspostavljanje formalnih odnosa na visokom nivou s Rusijom, nakon šest mjeseci prekida zbog rusko-gruzijskog sukoba, objavili su u srijedu diplomati Atlantskog saveza.

"Nastavljanje formalnih odnosa s Rusijom trebalo bi da bude odlučeno u četvrtak", rekao je jedan diplomat.

"To je temelj političkoga kompromisa koji smo uspjeli da postignemo. Postoji načelna suglasnost među saveznicima", potvrdio je drugi diplomat.

"Ovaj kompromis" sastoji se u tome da su ministri vanjskih poslova NATO-a najavili u četvrtak održavanje vanredne sjednice Vijeća NATO-Rusija na ministarskom nivou, a da se već od četvrtka popodne sastanu s kolegama Ukrajine i Gruzije, dviju bivših sovjetskih republika koje teže da se priključe NATO-u, čemu se Moskva protivi.

Jedan od diplomata naglasio je da bi se održavanje dvije komisije NATO-Gruzija i NATO-Ukrajina trebalo objaviti u četvrtak ujutro, jer bi Kijev trebao da imenuje ministra vanjskih poslova, nakon smjene u utorak prethodnog prozapadnog ministra.

Ovaj kompromis omogućava NATO-u da pomiri stavove pristalica brzog poduzimanja dijaloga s Moskvom, što zastupa većina od 26 zemalja saveznica, i stava Istočne Evrope - baltičke zemlje, Poljska i Češka, koja taj dijalog smatra preuranjenim s obzirom na nedavni stav Moskve prema Tbilisiju.

Sjedinjene Države, koje su, uključujući i glas predsjednika Baracka Obame, izrazile svoju volju za pokretanjem odnosa između Zapada i Rusije, bez ustupaka o principima kao što su sloboda svake evropske zemlje da se priključi NATO-u, bez priznavanja sfere ruskog utjecaja te poštivanja teritorijalnog integritete, uspjele su da odigraju svoju ulogu unutar NATO-a.